StoryEditor

Simpozij ‘Javnozdravstvena znanost i postignuća u praksi‘ započeo u Mostaru

Piše D  /  10.05.2019., 01:05h

Drugi simpozij posvećen javnom zdravstvu na temu "Javnozdravstvena znanost i postignuća u praksi", namijenjen stručnjacima kako medicinske tako i nemedicinske struke iz BiH i regije, održava se u petak u Mostaru u organizaciji Fakulteta zdravstvenih studija mostarskog sveučilišta, u suradnji s Liječničkom komorom Hercegovačko-neretvanske županije.

Cilj je skupa razmijeniti iskustva s kolegama iz Hrvatske i Crne Gore o aktualnim i najsuvrmenijim pitanjima, praksama u javnom zdravstvu, što može doprinijeti unaprjeđenju prakse, a posebno fokus stavljen je na komunikaciju u zdravstvu prepoznatu kao važnu komponentu koja se očituje u svim sferama života pojedinca i populacije, i koja osnažuje cijeli sustav i poboljšava pruženu skrb.

- Težište simpozija je na kriznim situacijama o čemu će govoriti najeminentniji stručnjaci. Mi moramo očekivati da će naša zemlja najvjerojatnije biti pod najezdom novih migranata i da nas čekaju brojni izazovi na koje moramo biti spremni - izjavio je novinarima uoči skupa dr. Ivo Curić koji je, naglasivši značaj današnjeg simpozija, izrazio nadu da će nakon njegova održavanja imati svoje praktične refleksije u primjeni postojeće situacije.

Što se tiče same komunikacije u zdravstvenim ustanovama, Curić smatra kako bez dobre komunikacije nema uspjeha niti u preventivi niti kurativi jer, kako je kazao, tek kada se to dvoje spoji dobiva se povoljan rezultat.

Predsjednik Liječničke komore HNŽ-a Mehmed Haznadar, također, smatra kako je komunikacija iznimno važan segment zdravstva te da se na osnovu kvalitete komunikacije u medicini i načina na koji zdravstveni radnici komuniciraju procjenjuje kvaliteta zdravstvene zaštite i zdravstva uopće.

- Komunikacija se uči, unaprjeđuje i usavršava i mi ćemo danas s predavačima iz naše zemlje i zemalja regije puno toga moći naučiti, unaprijediti i primijeniti u praksi te samim time poboljšati zdravstveni sustav uopće - kazao je Haznadar.

Značaj skupa naglasila je i dr. sc. Jelena Ravlija, kazavši kako je međusektorska suradnja iznimno važna kada je u pitanju zaštita zdravlja stanovništva, kao i krizno komuniciranje, koje je fokus današnjeg skupa.

Pored kriznog komuniciranje na simpoziju će riječi biti i o komunikaciji i javnozdravstvenim rizicima, komunikaciji u palijativnoj medicini, kao i o značaju međunarodnih zdravstvenih propisa u zaštiti javnog zdravlja.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:30