StoryEditor
intelektualni razgovori

Sidran: Ne postoje konstitutivni narodi i jamci Daytonskog sporazuma; Hadžifejzović: Pretukao bih pola svojih gostiju

Piše desk  /  26.12.2021., 12:59h
Bošnjački akademik Abdulah Sidran sinoć je gostovao na Face TV u emisiji Centralni dnevnik i govorio o brojnim temama. Intervju je obilovao nebulozama, između ostalih da ne postoje konstitutivni narodi niti jamci Daytonskog sporazuma. Spominjan je i ‘Svebosanski sabor‘ u koji bi ušli halal Srbi i halal Hrvati...

"Predložio sam da se formira 'Svebosanski sabor' koji ne ne negira državne institucije. Ovaj sabor će biti patriotski i državni, formiraju ga Srpsko građansko vijeće (SGV), Hrvatsko narodno vijeće (HNV), Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) i parlamentarci '92–95. Svi su tu, i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i Ostali. Ja sam Hercegovac koji se ponosi time što je Bosanac", rekao je Sidran.

U nastavku je govorio o Kosovu i Bosni i Hercegovini i kazao da se Kosovo odcijepilo od Srbije "jer je nad njim izvršen pokušaj genocida, dok se u BiH želi odcijepiti strana koja je izvršila genocid."

"Nije točno da Milošević nije želio Veliku Srbiju. Ponašanje tipusa iz Laktaša ne mora biti stvar njegovih karakternih svojstava. Možda je to rezultat ekspertskih uputa na koji će način on ovdje voditi psihološki rat. Mislim da su eksperti iz Beograda tako educirali Dodika", rekao je Sidran.

Sidran se osvrnuo na ranije goste koji su bili kod Senada Hadžifejzovića na Face TV-u.

"Što meni ima objašnjavati Milan Tegeltija?! On želi da mene nema! Senade, ti si u mašini koja melje jače nego moja mašina! Senade, zašto razgovaraš s dušmanima?", kazao je Sidran, a Senad mu odgovorio da je on novinar i profesionalac, ali dodao "da bi pola svojih gostiju pretukao".

Kasnije je Sidran rekao da ne postoje jamci Dejtonskog sporazuma, kako kaže Bakir Izetbegović. Kazao je da RS zove 'četnitet' i da termin 'konstitutivni' u Daytonu ne postoji, već termin 'konstituent'.

"Konstitutivni nešto gradi, a konstituent je sastavni dio nečega", rekao je Sidran.

Odgovorio je i na pitanje što je, po njegovu mišljenju, budućnost Bosne i Hercegovine.

"Što god je moguće u jeziku, moguće je i u stvarnosti! Međunarodno pravo je jedna vrsta tabua u kvarnom Zapadu. Od osnutka SDS-a, sve što su poduzimali je krimen; ne postoji ništa što je u okviru zakona. Model koji nam danas primjenjuju je: More Marko ne ori drumova, more Turci ne gazite oranje! Mnogo ljudi strepi od rezultata izbora, jer ako dođe druga stranka – izgubit će posao. Znam direktore koji za izbore smršaju po 10-15 kilograma", rekao je Sidran.

"Ako je Alija mislio da može malčice surađivati s nacionalnim strankama, to je bila strašna i neoprostiva zabluda! Ne može se biti malo trudan! Mi na planetu prijatelja nemamo, osim jednog! Jedini naš prijatelj je međunarodno pravo!", poručio je patetično Sidran.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:09