StoryEditor
o islamofobiji u europi

Sidran: "Kapitalni nesretni trenutak za Bošnjake u BiH bio 11. rujan 2001. godine"

Piše desk  /  19.01.2022., 21:21h
Akademik Abdulah Sidran gostovao je u emisiji „Crvena olovka“ te je kazao kako je kapitalni nesretni trenutak za Bošnjake u BiH bio 11. rujan 2001. godine.

- Taj latentni i uspavani fenomen islamofobije se tad razbuktao do neshvatljivih razmjera. To živi i tinja u europskom čovjeku, jer tri ili četiri stotine godina je neka turska vojska opsjedala Beč, opsjedala Krakov... To je moguće objasniti, ali nije moguće objasniti da je u današnjoj Europi islamofobija jača od antifašizma - potcrtao je Sidran.

Smatra da je trenutne udare na državu BiH pogrešno posmatrati samo kroz djelovanje Milorada Dodika.

- Mene ne zanima trgovac iz Laktaša. Nama je svejedno, ako ode Dodik, doći će nam drugi Dodik. Bilo koga zamisli na njegovom mjestu, neće se promijeniti odnos prema ključnom pitanju - treba li BiH da postoji kao država. Ako se oni kunu u vječitost, onda se time kunu u vječnost mržnje prema Bosni - zaključio je Sidran.

Svebosanski sabor

Sidran je otkrio nešto i o planovima organizacije svebosanskog sabora.

- To je ideja koju je prije mene izgovorilo desetak jačih i pametnijih ljudi. Svi moramo biti suglasni da ovaj povijesni trenutak nije nimalo lakši od onoga u ratu, a u smislu međunarodnog prava, teži je nego što je onaj bio tada. U prvom planu bi bila sudbina države, hoćemo li opstati. Da bismo došli do pravog odgovora, mora se napraviti saldo društvenih zbivanja u posljednjih 30 godina - istakao je Sidran.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 10:14