StoryEditor
sarajevo

Sestre milosrdnice proslavile 150. obljetnicu dolaska u BiH

Piše Fena  /  15.11.2021., 09:54h
Svečanim euharistijskim slavljem, koje je na 5. svjetski dan siromaha u nedjelju u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom te prigodnim programom, sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog svečano su zatvorile jubilarnu 150. godišnjicu dolaska u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu (1871.-2021.).

Sestrama milosrdnicama Provincije Majke Divne Sarajevo na čelu s provincijalnom poglavaricom s. M. Julijanom Djaković pridružila se časna majka Miroslava Bradica, vrhovna poglavarica Družbe sa suradnicama, te sestre milosrdnice Provincije Bezgrešnog Začeća BDM iz Zagreba na čelu s provincijalnom poglavaricom s. M. Barbarom Vrućina. Pandemija koronavirusa onemogućila je dolazak sestara milosrdnica iz Riječke i Splitske provincije.

Veći broj sestara za ovu prigodu obukao je redovničku odjeću kakvu su nosile sestre u vrijeme kada su došle u Sarajevo prije 150 godina, a na svetoj misi sudjelovale su i redovnice drugih kongregacija te drugi vjernici.

Sestre milosrdnice čitale su misna čitanja, a sestarski zbor animirao je liturgijsko pjevanje pod ravnanjem s. Blanke Jeličić i uz orguljsku pratnju s. Matee Krešić.

U prigodnoj propovijedi pod naslovom "Ljubav je veća od propisa pa valja izvršavati što naređuje" nadbiskup Vukšić je najprije podsjetio na dolazak prvih sestara u Sarajevo.

"Sestra Filomena Massi iz Ljubljane, sestra Rufina Radonić iz Pleternice u Slavoniji, Rajmunda Perentin iz Izole u Istri i sestra Emilija Gašparić iz Varaždina. To su, prema starim zapisima, imena i podrijetlo četiriju prvih katoličkih redovnica koje su, točno prije 150 godina, 14. studenoga 1871. stigle u Sarajevo iz Zagreba", kazao je, uz ostalo, nadbiskup Vukšić.

Istaknuo je kako "na području ove Biskupske konferencije u našim mjesnim crkvama danas djeluje oko 480 redovnica".

Nakon svete mise proslava je nastavljena prigodnim programom u prostorijama obližnjeg Katoličkog školskog centra "Sveti Josip", prenosi KTA.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 20:29