StoryEditor
neće napasti prvi

Sestra Kim Jong-una zaprijetila: Gađat ćemo Južnu Koreju nuklearnim oružjem ako nas napadnu

Piše desk  /  05.04.2022., 08:51h
Pjongjang će gađati Južnu Koreju "nuklearnom borbenom silom" ako bude napadnut, rekla je utjecajna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, Kim Yo Jong, u priopćenju koje su prenijeli državni mediji.

"U slučaju da se Južna Koreja odluči za vojni sukob s nama, naša nuklearna borbena sila morat će neizbježno provesti svoje zadaće", rekla je Kim Yo Jong, po priopćenju koje je prenijela KCNA.

Visoka dužnosnica vladajuće Narodne stranke rekla je da Sjeverna Koreja nikada neće napasti prva. 

"Ali ako se Južna Koreja, iz bilo kojeg razloga, odluči za takvu vojnu akciju kao 'preventivni udar'", o čemu je govorio južnokorejski ministar obrane Suh Wook, "stanje će se promijeniti", rekla je u priopćenju, prenosi Index.

"U tom slučaju sama Južna Koreja postat će meta", dodala je.

Rastu napetosti u regiji

Kim Yo Jong već je prošli tjedan napala Suha zbog njegovih komentara o 'preventivnim udarima'. Tada je rekla da Južna Koreja riskira "ozbiljnu prijetnju", ali nije pojasnila.

Suh je u petak rekao javno da južnokorejske oružane snage imaju kapacitete da "precizno i brzo" napadnu mjesto s kojeg bi Sjeverna Koreja ispalila rakete kao i njezina zapovjedna mjesta čim se pojave jasni znakovi napada na Južnu Koreju.

Verbalni napadi Sjeverne Koreje na članove južnokorejske vlade nisu rijetki, a novi su došli u vrijeme kada napetosti u regiji ponovno rastu. Pjongjang je nedavno alarmirao susjedne zemlje, ispaljujući novi interkontinentalni balistički projektil (ICBM).

Dnevnik.ba

24. veljača 2024 12:48