StoryEditor
Kim Yo-Jong

Sestra Kim Jong-una: "Sporazum o vojnoj suradnji SAD-a i Južne Koreje ugrožava mir"

Piše hina  /  29.04.2023., 09:03h

Kim Yo-Jong, utjecajna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, upozorila je da bi sporazum između Sjedinjenih Država i Južne Koreje o smanjenju nuklearne prijetnje Pjongjanga mogao dovesti samo do "ozbiljnije opasnosti".

Tijekom državnog posjeta južnokorejskog predsjednika Sjedinjenim Američkim Državama Washington i Seul su upozorili Sjevernu Koreju da bi bilo kakav nuklearni napad izazvao odgovor koji bi "okončao" režim u Pjongjangu.

"Naše pravo na samoobranu je sve veće"

Sjeverna Koreja je uvjerena u potrebu "daljnjeg usavršavanja" svog nuklearnog programa, odgovorila je Kim Yo-jong, čiju je izjavu danas prenijela sjevernokorejska državna agencija KCNA.

"Što više neprijatelji inzistiraju na održavanju nuklearnih vježbi, to više raspoređuju nuklearno oružje u blizini Korejskog poluotoka i to će ostvarivanje našeg prava na samoobranu biti u izravnoj proporciji", izjavila je Kim Yo-jong.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol i njegov američki kolega Joe Biden usvojili su u srijedu Washingtonsku deklaraciju kojom se značajno osnažuje njihova vojna suradnja, uključujući i onu po pitanju nuklearnog naoružanja.

Među mjerama dogovorenim ovim sporazumom je zaustavljanje podmornice s balističkim projektilima na nuklearni pogon u Južnoj Koreji, prvi put nakon četiri desetljeća.

Ovaj sporazum će "samo pridonijeti ugrožavanju mira i sigurnosti u sjeveroistočnoj Aziji i u svijetu, stoga je to akcija koja se nikako ne može pozdraviti", poručila je Kim Yo-jong.

Izveli rekordnu seriju lansiranja

Sjeverna Koreja je izdržala godine međunarodnih sankcija kako bi nastavila svoj razvoj nuklearnog i raketnog programa i nije pokazala nikakav znak da je spremna napustiti svoj arsenal koji vidi kao osiguranje od bilo kakvog pokušaja svrgavanja režima.

Pjongjang je ove godine izveo rekordnu seriju lansiranja, uključujući testiranje svog prvog balističkog projektila na kruto gorivo, ključnog tehnološkog otkrića za oružane snage Kim Jong-una.

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 03:51