StoryEditor
Sud BiH

Šestorica osumnjičenih za genocid nad Bošnjacima pušteni na slobodu uz mjere zabrane

Piše desk  /  18.12.2023., 10:07h

Šest osumnjičenih za genocid nad 800 Bošnjaka na lokalitetu Orahovac kod Zvornika, koji su uhićeni u petak u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), pušteni su na slobodu uz određene mjere zabrane, potvrđeno je za Klix.ba.

Osmunjičeni su nekadašnji zapovjednici i pripadnici Zvorničke brigade VRS-a, a dovode se u vezu sa strijeljanjem i ubojstvom oko 800 žrtava bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Orahovac, a nakon pada Zaštićene zone Srebrenica 1995. godine.

Sud BiH je 16. prosinca donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora osumnjičenima Lazaru Ristiću (bivši predsjednik Boračke organizacije Zvornik), Mladenu Mihajloviću, Dragoji Ivanović, Predragu Ristiću, Stanoji Birčakoviću i Miloradu Birčakoviću.

Osumnjičenima su izrečene sljedeće mjere zabrane:

  • Mjera zabrane napuštanja boravišta, na način da se osumnjičenima zabranjuje napuštanje adrese stanovanja (tzv. kućni pritvor)
  • Mjera zabrane putovanja
  • Mjera zabrane sastajanja s određenim osobama.

"Mjere zabrane mogu trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude ako toj osobi nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je toj osobi izrečena kazna zatvora. Kontrola opravdanosti trajanja mjera zabrane vršit će se po isteku svaka dva mjeseca", kazali su iz Suda BiH.

Osumnjičeni su upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko prekrše obaveze iz izrečenih mjera zabrane.

Podsjetimo, Sretenu Miloševiću, koji je sedmi uhićeni u ovoj akciji, ranije je određen jednomjesečni pritvor.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:24