Article_Top_970x250

Šesteročlana njemačka obitelj iz Leipziga doselila u Livno, oduševljeni su mjestom

primila ih ministrica nakić

Šesteročlana njemačka obitelj iz Leipziga doselila u Livno, oduševljeni su mjestom

lip 11, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FENA

Ministrica znanosti, obrazovanja, kulture i sporta Hercegbosanske županije (HBŽ) Gordana Nakić u petak je ugostila njemačku obitelj iz Leipziga koja se doselila u BiH i od travnja živi u livanjskom selu Golinjevo.

"Iz dana u dan slušamo kako stanovnici naše županije napuštaju svoje ognjište i odlaze u razvijenije zapadnoeuropske zemlje, najčešće u Njemačku. Da migrantska kretanja nisu apsolutno jednosmjerna, svjedoči slučaj šesteročlane njemačke obitelji, a riječ je o Susanne Marielle, njezinu mužu Henryju i njihovih četvero djece u dobi od četiri do deset godina, koji su od mjeseca travnja stanovnici ovog sela", priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

U razgovoru je majka Susanne istaknula kako je sretna što su doselili u Livno, ponajviše zato što su djeca u seoskom okruženju dobila prostor za slobodan rast i razvoj.

Dvoje starije djece prati nastavu na daljinu u Njemačkoj, a u isto vrijeme neobvezno dolaze u osnovnu školu u Podhumu kako bi se socijalizirali u novom okruženju i učili hrvatski jezik.

Od početka sljedeće školske godine obitelj planira djecu upisati u redovitu školu u Podhumu, a roditelji ističu kako su iznimno zadovoljni susretljivošću mještana, brzinom prilagodbe, kao i činjenicom da su djeca zavoljela školu i život u Golinjevu.

Ministrica Nakić zadovoljna je što školski sustav odgovara potrebama novih učenika te je istaknula kako će Ministarstvo poduzeti sve potrebne korake kako bi se djeci omogućilo da u potpunosti prevladaju jezične i kulturne barijere.

Naglasila je kako je dolazak ove obitelji bogatstvo za HBŽ, posebice za Golinjevo i školu u Podhumu.

"Njihovim dolaskom djeca našeg kraja dobila su priliku učiti njemački jezik kroz igru s vršnjacima", poručila je ministrica, prenosi Fena.

Dnevnik.ba