StoryEditor
rat u ukrajini

Šest ukrajinskih pilota završilo obuku za borbene zrakoplove F-16 u Velikoj Britaniji

Piše fena  /  26.12.2023., 16:09h

Prva grupa od šest ukrajinskih pilota prošla je osnovnu obuku za upravljanje borbenim avionima F-16 s instruktorima Kraljevskog ratnog zrakoplovstva i sada upravljaju ovim ratnim avionima u Danskoj kao dio priprema za borbeno djelovanje, objavila je služba za medije britanske vlade.

- Počašćen sam podrškom koju Kraljevsko ratno zrakoplovstvo pruža novoj generaciji ukrajinskih borbenih pilota i osoblja na tlu, koji će biti prva linija obrane u zaštiti ukrajinskog zračnog prostora - izjavio je britanski ministar obrane Grant Shapps.

U kolovozu je Kraljevsko ratno zrakoplovstvo započelo osnovnu obuku za prvu grupu ukrajinskih pilota koji će upravljati zrakoplovima F-16 kao dio britanskog doprinosa međunarodnoj koaliciji zračnih snaga za Ukrajinu.

Grupa je sastavljena od šest iskusnih ukrajinskih borbenih pilota koji su prošli obuku za specifičan registar engleskog jezika za avijaciju kako bi povećali svoju sposobnost sudjelovanja u obuci i podršci koaliciji.

Dodatnih deset ukrajinskih pilota na obuci prošli su kroz jezičku obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi nastavili s praktičnom osnovnom obukom letenja, kao i učenjem važnih vještina poput avijacijske medicine i treninga na centrifugi.

Pored obuke pilota, desetine ukrajinskih tehničara za borbene zrakoplove također prolaze obuku engleskog jezika usmjerenu prema inženjeringu.

Nakon završetka obuke u Kraljevskom ratnom zrakoplovstvu, ukrajinski piloti će se premjestiti u drugu europsku zemlju radi napredne obuke letenja.

- Ukrajina visoko cijeni obuku pilota koju pruža Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi partneri, kako bi nam pomogli pripremiti se za operiranje zrakoplovima F-16 u Ukrajini. To je brz i učinkovit program opremanja ukrajinskih pilota vještinama koje su im potrebne u ratu protiv Rusije - izjavio je ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov.

Kako je ranije izvijestila agencija Ukrinform, sljedeće godine će Francuska obučavati ukrajinske pilote, nastavljajući obuku mladih pilota i isporučujući više oružja i opreme Ukrajini.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 02:48