Article_Top_970x250

Sergej Lavrov: Rat u Siriji je završen

Šef ruske diplomacije

Sergej Lavrov: Rat u Siriji je završen

ruj 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Rat u Siriji je završen i ostala su samo manja legla tenzija na teritoriji koju ne kontrolira vlada u Damasku, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On je rekao da se Sirija postupno vraća normalnom, mirnom životu i da odvojena legla tenzija postoje još samo u područjima kao što su Idlib ili istočna obala Eufrata.

"Sirijski rat se zaista završio. Zemlja se postupno vraća normalnom, mirnom životu. Odvojena legla tenzija ostala su samo na teritorijima koje ne kontrolira Vlada Sirije, kao što su Idlib i istočna obala Eufrata", istakao je Lavrov.

Lavrov je naglasio da će formiranje i pokretanje rada komisije, koja će osmisliti ustavnu reformu, postati važan podij za promoviranje političkog procesa koji će provoditi sami Sirijci, uz pomoć UN.

Šef ruske diplomacije napomenuo je da će takav postupak omogućiti sirijskim vlastima i opoziciji da prvi put započnu direktan dijalog o budućnosti Sirije, javio je TASS, prenosi Srna.

Lavrov je dodao da Rusija podržava ponovno uspostavljanje suvereniteta Sirije, borbu protiv terorizma, te povratak svih Sirijaca u svoju domovinu, kao i povratak Sirije u "obitelj arapskih zemalja", prenijela je "Russia Today".

Dnevnik.ba

Tagovi: