StoryEditor

Šeranić: Zaraženo 14 liječnika, zabrinuti smo ali nema razloga za paniku

Piše D  /  02.05.2020., 05:05h

Kaže kako je pod kontrolom i situacija u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Banja Luka te da nema razloga za paniku, jer ta zdravstvena ustanova ima 3.000 zaposlenih koji se mogu brinuti o pacijentima.

- Imali smo 14 zaraženih liječnika u UKC-u, četiri su oporavljena i vraćena u turnus, jedan je, nažalost, preminuo – rekao je Šeranić.

Na tvrdnje u pojedinim medijima o izmještanju pacijenata s pojedinih odjela UKC-a RS, resorni ministar je rekao kako je jedan od načina preventinog djelovanja i izmještanje određenog odjela, nakon što se ustanovi da su pacijent ili liječnik zaraženi.

On navodi kako je uvijek velika mogućnost da se virus pojavi u zdravstvenoj ustanovi.

- Ljudi dolaze da se liječe, a i oni koji dolaze zbog drugih problema mogu donijeti virus. Zbog toga imamo protokole. Situacija jeste zabrinjavajuća, ako se u obzir uzmu podaci o broju zaraženih u posljednja dva-tri dana. Zato hoćemo preventivno djelovati kako virus ne bi otišao u smjeru u kojem ga nećemo moći kontrolirati, ali stvari su sada pod kontrolom – ustvrdio je Šeranić.

Najavio je kako će se tijekom ovog vikenda odlučiti o daljim strategijama.

- Ono što nam je sada izazov su zdravstvene ustanove i starački domovi. Radit ćemo na zaštiti osoba  koje rade u tim ustanovama i korisnika ustanova i to je cilj u narednih sedam do 10 dana - kazao je entitetski resorni ministar.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 17:50