StoryEditor
republikanac ted cruz

Senator podržao odcjepljenje Teksasa, ako demokrati "fundamentalno unište SAD"

Piše desk  /  09.11.2021., 21:22h
Senator republikanac iz Teksasa Ted Cruz rekao je kako bi se Teksas trebao odcijepiti ako Demokrati "fundamentalno" unište SAD.

- Ako Demokrati okončaju filibaster /pravo na neograničenu raspravu/, ako suštinski unište zemlju, ako federaliziraju izbore, ako od Washingtona naprave državu i masovno prošire prevaru birača, može doći do tačke beznadežnosti - rekao je Cruz na skupu u Teksasu odgovarajući na pitanje što misli o secesionističkom pokretu u Teksasu, prenosi Srna.

Republikanski senator je odgovorio i da Teksas ima odgovornost prema zemlji i da nije spreman odustati od Amerike, jer je voli.

Također, naveo je on, Teksas ima dodatnu odgovornost prema SAD jer je trenutno Teksas "nevjerojatna sila koja spriječava Ameriku da siđe s litice" i "drži je utemeljenu na vrijednostima koje su izgradile ovu zemlju".

Međutim, on je naglasio da zemlja nije na toj točki u kojoj bi se Teksas odcijepio i iako ne podržava taj pokret "razumije osjećaj iza njega".

- Јoš nismo tamo, ali ako dođe do beznadežne točke, onda mislim da uzmemo NASA, vojsku, da uzmemo naftu - rekao je Cruz.

On je u šali dodao da bi popularni podcaster Joe Rogan bio predsjednik novoformirane države ako bi stekla nezavisnost.

Teksaški nacionalistički pokret ili "Texit" priopćio je da je njegova misija da "osigura i zaštiti političku, kulturnu i ekonomsku nezavisnost nacije Teksasa, da obnovi i zaštiti ustavnu Republiku i inherentna prava naroda Teksasa".

Na službenom sajtu pokreta navedeno je da to "znači da Teksašani sami određuju svoje zakone, a ne 2,5 milijuna neizabranih birokrata u Washingtonu".

- To znači da dobivamo vladu koja počinje i završava se na granicama Teksasa - poručili su iz ovog pokreta.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:03