StoryEditor
veliko priznanje

Senat SUM-a dodijelio počasni doktorat Draganu Primorcu

Piše fena  /  07.12.2022., 21:31h

U Sveučilišnoj galeriji u Rodoču u počasnoga doktora Sveučilišta u Mostaru promoviran je prof. dr. sc. Dragan Primorac, izvijestili su u srijedu iz Ureda za odnose s javnošću mostarskog sveučilišta.

Odluka o dodjeli počasnoga doktorata prof. dr. sc. Draganu Primorcu donesena je za izniman međunarodni ugled, osobito kao znanstveniku u području biomedicinskih znanosti, te za suradnju s akademskom i znanstvenom zajednicom Sveučilišta u Mostaru čijemu ugledu, razvoju, što većoj vidljivosti i prepoznatljivosti neprestano pridonosi, navodi se u obrazloženju.

U počasnoga doktora Sveučilišta u Mostaru promovirao ga je rektor prof. dr. sc. Zoran Tomić, naglasivši kako Sveučilište u svoju obitelj danas na poseban način prima prof. dr. Dragana Primorca, svjetski poznato i priznato ime u medicini, ali i u društvenim procesima te mu dodjeljuje diplomu i lentu koje će ga trajno podsjećati na današnji dan.

"Pomozite nam da budemo sposobniji za promjene. Ukažite nam na trendove i procese te budite naš ambasador u tim procesima prenoseći informacije o nama. Nastojte nas povezati i uvezati sa svjetskim autoritetima i najboljim sveučilištima. Kada kažem svjetskim, onda polazim od toga da za Vas nema granica te da je svijet okvir u kojemu Vi promišljate perspektivu. Upravo Vi svjedočite da na ovim prostorima ima talenata, osoba koje su spremne naporno raditi kako bi ostvarile svoje snove, ali i afirmirale naše institucije. Neka to bude naša zajednička misija koja će učiniti ovo sveučilište dijelom europskih i svjetskih procesa, a time pomoći svomu narodu i svojoj domovini", poručio je rektor Tomić.

Povjerenstvo za ocjenu prijedloga o dodjeli počasnoga doktorata činili su prof. dr. sc. Milenko Bevanda, predsjednik Povjerenstva, te prof. dr. sc. Ivan Ćavar, prof. dr. sc. Katarina Vukojević, prof. dr. sc. Zoran Đogaš i prof. dr. sc. Zoran Tomić.

Promotor prof. dr. sc. Milenko Bevanda kazao je kako je prof. dr. sc. Dragan Primorac sportaš, liječnik, humanist, znanstvenik, političar, vizionar.

Riječ je o kozmopolitu, ustvrdio je, koji po definiciji predstavlja humanu i prosvijećenu osobu koja uspostavlja odnose bez obzira na nacionalne, državne i vjerske granice, zagovara zajedništvo i slogu naroda cijeloga svijeta s ciljem nadvladavanja nacionalnih, međunacionalnih i drugih podjela.

Počasni doktor prof. dr. sc. Dragan Primorac izrazio je sreću i ponos što zajedno s nazočnima više od 20 godina dijeli sudbinu jedinoga sveučilišta na hrvatskome jeziku izvan Republike Hrvatske.

"Svaki uspjeh Sveučilišta predstavljao mi je radost, svaka vaša inovativnost inspiraciju, a globalno pozicioniranje Sveučilišta davalo je smisao svim našim zajedničkim nastojanjima", dodao je.

Prisjetio se dana kada je Sveučilište u Mostaru imalo nešto više od 3 000 studenata, naglasivši kako je do danas, kada njih 10 000 pohađa nastavu, Sveučilište postalo jedna od ključnih visokoobrazovnih institucija u ovome dijelu Europe.

"Ustrajnost, nepokolebljivost, rad temeljen na tradiciji akademske zajednice, uz toliko potrebnu odlučnost, jamstvo su da će svi vaši planovi biti ostvareni. Vaša snažna nastojanja i dinamika kojom Sveučilište u Mostaru hrabro vodite u 22. stoljeće već danas inspiracija su mnogima. Ne zaboravite, budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova. Vaši su snovi čisti, plemeniti, teže za boljim svijetom i ne dvojim da će se na ponos svih nas i ostvariti", zaključio je Primorac.

Prof. dr. sc. Dragan Primorac rođen je 7. lipnja 1965. u Banjoj Luci. Pedijatar, forenzičar i supspecijalist medicinske genetike. Redoviti je profesor na Penn State University, University of New Haven. Također je redoviti profesor na kineskome Xi’an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics te medicinskim fakultetima sveučilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci.

Uz to, predsjednik je Upravnoga vijeća Specijalne bolnice "Sveta Katarina", Hrvatskoga društva za humanu genetiku, Hrvatskoga društva za personaliziranu medicinu i Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine.

Ukupno je objavio oko 200 znanstvenih radova, kongresnih priopćenja i poglavlja u knjigama, a do sada je citiran 7300 puta.

Suosnivač je medicinskoga fakulteta Medical School Regiomed u Bavarskoj koji u suradnji sa Sveučilištem u Splitu izvodi integrirani Studij medicine na engleskome jeziku. Dobitnik je više od 20 međunarodnih nagrada i odličja.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:25