Article_Top_970x250

Senat potvrdio kandidatkinju Amy Coney Barrett za Vrhovni sud

trumpov trijumf

Senat potvrdio kandidatkinju Amy Coney Barrett za Vrhovni sud

lis 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Američki Senat potvrdio je Amy Coney Barrett za članicu Vrhovnoga suda.  Njezino je imenovanje potvrdila republikanska većina s 52 glasa "za", a svi demokrati glasovali su protiv. Pridružila im se i republikanska senatorica iz savezne države Maine, Susan Collins te je glasova "protiv" bilo ukupno 48.

Nakon potvrde u Senatu, sutkinja Amy Coney Barrett, 115, sudac i peta žena u povijesti najvišeg suda u SAD-u, prisegnula je u Bijeloj kući na ceremoniji koju je vodio sudac Clarence Thomas, a na podiju pored nje stajali su njezin suprug i predsjednik Trump.

Imenovanje sutkinje Coney Barrett politička je pobjeda Donalda Trumpa i republikanaca u Senatu, tjedan dana uoči predsjedničkih izbora.

No tko god bio pobjednik utrke za Bijelu kuću 2020., imenovanje troje sudaca Vrhovnog suda, ali i više od 200 federalnih sudaca ukupno u posljednje četiri godine, politička je ostavština Donalda Trumpa. Dolaskom 48-godišnje ugledne profesorice i sutkinje federalnog žalbenog suda ravnoteža se na najvišem američkom sudu ponovno mijenja u korist republikanaca. Republikanski predsjednici nominirali su šest od devet sadašnjih sudaca Vrhovnog suda. Demokrati strahuju da će konzervativna većina utjecati na buduće odluke Vrhovnog  suda o zdravstvu i mogućem nesporazumu oko rezultata predsjedničkih izbora.

Dnevnik.ba