StoryEditor
GENERAL - PUKOVNIK OS BIH

Senad Mašović: BiH dobiva američke "Javeline" i rakete kratkog i srednjeg dometa

Piše desk  /  21.04.2022., 11:58h
SAD i njihova vojska čvrsto stoje uz Oružane snage i državu BiH, kaže Mašović nakon povratka iz Amerike.

Sjedinjene Američke Države i vojska SAD čvrsto stoje uz Oružane snage i državu BiH, kazao je za „Avaz“ general - pukovnik Senad Mašović, zapovjednik Zajedničkog stožera OS BiH, po povratku iz posjeta SAD-u, gdje se susreo sa službenicima Pentagona, guvernerom i partnerima iz Nacionalne garde Merilenda.

Specijalne vježbe

Daljnje unapređenje izuzetne suradnje OS BiH i vojske SAD te Nacionalne garde Merilenda bili su i razlozi njegovog posjeta SAD-u, posebno u kontekstu pogoršane sigurnosne situacije nakon ruske agresije na Ukrajinu.

- Imali smo mogućnost iskazati naše potrebe kada je u pitanju jačanje kapaciteta i sposobnosti OS BiH. Za nas su vrlo bitne stvari jačanje protuzračne obrane, unaprjeđenje zračne mobilnosti, jačanje protuoklopnih sposobnosti, ali i provođenje specijalnih vježbi OS BiH i vojske SAD koje će se ubrzo dogoditi, kako u BiH tako i izvan nje - kaže Mašović.

Nedavna isporuka četiri helikoptera samo je početak kontinuiranog jačanja OS BiH, a Mašović otkriva da će vrlo brzo vojsci biti isporučena i specifična oprema.

- Neke informacije još ne mogu otkrivati, ali sada mogu reći da je riječ o protuoklopnim sustavima „Javelin“, trenutno najboljima u svijetu, protuzračnim sustavima, odnosno raketama kratkog i srednjeg dometa, te nekim dodatnim specifičnim potrebama. Očekujemo otpočinjanje obuke na tim sredstvima, a nadam se i otpočinjanju procesa isporuke - ističe Mašović.

Širi interes

Kaže da su OS BiH trenutno u fokusu međunarodne zajednice, imaju mogućnost i već su aplicirale za isporuku određene opreme od NATO-a i EU, ali će svoje kapacitete jačati i kroz bilateralnu suradnju sa SAD, Velikom Britanijom, Turskom i drugim zemljama.

- To nije samo interes BiH, već i širi interes međunarodne zajednice, radi sprečavanja bilo kakvih dodatnih kriza u narednom periodu - ističe generalpukovnik Mašović.

Vrata za BiH su otvorena

Mašović tvrdi da puno očekuje od Madridskog summita NATO-a, na kojem će BiH i jačanje njenih obrambenih kapaciteta biti jedna od tema.

- Zaista je ohrabrujuća vrlo jasna posvećenost i zadržavanje politike otvorenih vrata od NATO-a. Vrata za BiH su otvorena. Zakon o obrani BiH jasno je propisan put prema NATO-u i mi moramo poduzeti sve da nastavimo integracijski put prema NATO-u i EU. To je ključna stvar za sigurnost i bolji život građana - dodaje Mašović.   

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 01:44