StoryEditor

Selmo Cikotić jedan je od ključnih američkih “igrača” u regiji?

Piše D  /  20.06.2020., 08:06h

U izvješću iz 11. prosinca 2007. godine, veleposlanik English navodi da će tadašnji ministar obrane BiH Selmo Cikotić, od 17. do 21. prosinca doći u Washington na bilateralne konzultacije o obrani i druge sastanke i da je spreman predstaviti viziju dovršenja reforme obrane BiH, širenja BiH u sudjelovanju u operacijama podrške koaliciji i ubrzanje pristupanja NATO-u.

“Što se tiče reforme obrane, ministar (Cikotić) će tražiti pomoć u rješavanju pitanja vojne imovine između entiteta i države, koje je blokirala vlada Republike Srpske. Cikotić će podržati uvođenje dodatnih bosanskih snaga u Iraku, uključujući jedinice od 50 do 150 vojnika, ali će naglasiti ta logistička ograničenja, uglavnom u vezi s neriješenim imovinskim pitanjima, zbog čega neće smjeti potpuno se obvezati da će to i ispuniti. Predstavit će ambiciozno program za ubrzanje procesa integracije u NATO, vjerojatno uključujući ponudu Akcijskog plana za članstvo (MAP) na summitu u Bukureštu. Posjeta ministra predstavlja odličnu priliku da se stariji američki donositelji politika uključe u rad o ovim važnim problemima s jednim od naših najjačih partnera u regiji. Vjerujemo da je važno ohrabriti Cikotića i bosansku vladu da održi snažnu posvećenost pristupanju savezu i agendi reforme obrane”, stoji u izvješću američkog veleposlanika koji je objavljen na Wikileaksu, piše banjalučka Alternativna televizija na svom internetskom portalu.

Jak američki partner

“Iako je na funkciji samo devet mjeseci, Ministar obrane Selmo Cikotić, donio je novu energiju NATO-u i programu reforme obrane u Bosni. Ima dobro zarađenu reputaciju kompetentnog tehnokrata i postao je uzoran ministar.

Pod njegovim vodstvom, Ministarstvo obrane je razvilo reputaciju apolitičnog pristupa politici, bez etničkih svađa koje muče skoro sve ostale institucije na državnoj razini.

Tijekom nedavne političke krize u Bosni Cikotić je demonstrirao razborito i nepristrano liderstvo za održavanje stabilne sigurnosti životne sredine.

Kada je otkrio da su se generali bosanskih Srba s premijerom Republike Srpske Dodikom dok su se glasine o etničkom separatizmu sakupljale težinu, Cikotić je tiho tražio informacije o suštini sastanka i izabrao je da ga ne postavlja kao glavno pitanje koje bi dodatno zapalilo i političke krugove i javnost.

(Komentar veleposlanika: Ovo je bio pametan pristup i kao politička i kao praktična stvar, kako se činilo da je kriza ubrzala povećanje regionalnih tenzija prije odluke o konačnom statusu Kosova.)

Cikotićeva iskustva tijekom rata 1992-1995. i vrijeme koje je proveo kao bošnjački ataše za obranu u Washingtonu su oblikovali njegov pogled na svijet. On je snažno proamerički orijentiran, blizak saveznik u pitanjima bilateralne obrambene i sigurnosne politike i snažan zagovornik snažne američke liderske uloge u Bosni.

Ne stidi se podsjetiti svoje sugovornike na glavne reformske inicijative u Bosni, posebno reformi obrane koje su bile ili pod vodstvom ili usmjerene od strane SAD-a.

Može se očekivati da će biti dobro pripremljen za razgovore s višim dužnosnicima američke vlade i predstavit će se inteligentno i pragmatično s političkim receptima za pitanja koja su na dnevnom redu”, navodi se izvješću američkog veleposlanika koje je objavio Wikileaks, a prenosi ATV.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:29