Article_Top_970x250

"Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim..."

pročitane poruke u sudu bih

"Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim..."

tra 27, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Avaz

Na današnjem suđenju premijeru Fadilu Novaliću i drugima na Sudu Bosne i Hercegovine nastavljen je pretres glavnih dokaza Tužiteljstva BiH, a riječ je o sadržajima s mobilnih telefona i računala iz perioda od 28. ožujka do 2. travnja.

Predstavljen je niz razgovora između Fikreta Hodžića i Kristijana Marića, zastupnika kompanije "Exotrade" iz Rijeke preko koje su kupovani respiratori, na dan 28. ožujka. Njih dvojica su taj dan ostvarili svoju prvu komunikaciju u kojoj su razmjenjivali informacije o respiratorima te sačinjavali ponudu za Vladu FBiH na osnovi dostupnih respiratora.

Dan kasnije Fikret Hodžić šalje mail premijeru Novaliću s ponudom koju mu je prethodno poslao Kristijan Marić. Slanju ponude je prethodila prva zabilježena komunikacija Fadila Novalića i Fikreta Hodžića, naime, Hodžić je 29. ožujka telefonom šest puta ostvario komunikaciju s Novalićem, a prva je Hodžićeva poruka premijeru bila: "Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim u vezi s respiratorima, pa kad budete imali minutu".

Novalić je odgovorio "Ok" te mu poslao svoju privatnu mail adresu. Ovu komunikaciju Tužiteljstvo predstavlja kao početak postupka pregovaranja u procesu nabave respiratora.

Daljnja korespondencija 31. ožujka, prema stavu Tužiteljstva, dokazuje da su postojali izravni pregovori između Novalića i Hodžića. Taj dan je Hodžić poslao premijeru SMS poruku u kojoj je rekao "Premijeru, samo da vas obavijestim da sam dobio ponudu iz Kine. Nažalost, potražnja raste. Nisam siguran koliko ću još moći jamčiti isporuku od pet dana".

Nakon toga Tužiteljstvo ponovo izvodi dokaze o komunikaciji između Fikreta Hodžića i Kristijana Marića, ali na dan 31. ožujka i 1. travnja . S ciljem utvrđivanja jedinične cijene Tužiteljstvo je istaknulo Marićevu poruku vlasniku Srebrene maline u kojoj kaže da je cijena jednog HC-VE003 respiratora 42.900 eura. Upravo ti respiratori su bili dio ugovora o nabavi, međutim oni nisu stigli u Sarajevo.

Dalje Kristijan Marić objašnjava Hodžiću razliku između invazivnih i neinvazivnih respiratora, navodeći da su "invazivni za kliničke slučajeve i velike bolnice, a neinvazivni služe za dotok zraka, odnosno za manje bolnice i ambulantna vozila te nisu za teže bolesnike".

Isto ovo je Hodžić proslijedio Novalićevoj tajnici Bahri Džaki koja je ranije već svjedočila na Sudu BiH.

Džakino svjedočenje je razjasnilo što se događalo u Vladi FBiH u periodu nabave respiratora te otkrilo postojanje komunikacije između ureda premijera i Hodžića, ali da je o predmetu nabave obavještavana i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Nastavak prepiske između Marića i Hodžića, prema stavu Tužiteljstva, dokazuje da je vlasnik Srebrene maline tokom pregovora i nabave znao iznos novca kojim vlada raspolaže, odnosno koji je izdvojen za respiratore. Hodžić je tada (1. travnja) napisao Mariću: "Radimo posao do 10 milijuna, samo da vidimo što".

Oni su komentirali i način kako teče proces nabave respiratora.

Hodžić: "Šuti zbrzio sam ime zbog njega, težak je ko tuč".

Marić: "Šta bi na kraju?"

Hodžić: "Neka tuku, isplatit će se. Ma brate nestručni ljudi, gori nego ja, a kupuju opremu".

Tužiteljstvo je pred kraj ročišta dokazivalo da je Fadil Novalić provodio proces javne nabave, a da nije trebao, i to kroz dokaze o intenzivnoj komunikaciji između ureda premijera i Fikreta Hodžića. On je s Bahrom Džakom razmjenjivao i korigirao pismo namjere, ponudu te kupoprodajni ugovor.

Dnevnik.ba