Article_Top_970x250

Seks-afera u SIP-u okončana odlukom da Jakuf Subašić nije kriv

disciplinska komisija

Seks-afera u SIP-u okončana odlukom da Jakuf Subašić nije kriv

srp 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Foto: Avaz)

Puno je spornog u ovom slučaju, od bizarnosti „problema“ kojima se bave u jednoj državnoj instituciji pa do toga što se krije iza čitavog skandala

Disciplinska komisija Agencije za državnu službu BiH u postupku protiv Jakufa Subašića, šefa Sektora za informiranje, međunarodnu suradnju, protokol i obuku u Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH, donijela je odluku da Subašić nije kriv po prijavi koju je protiv njega podnio SIP BiH. Potvrdio je ovo za „Avaz“ Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH. 

Pogledali snimak 

- Disciplinska komisija je donijela odluku da se državni službenik oslobađa po svim točkama prijave - kazao je Akšamija. 

Protiv Subašića je pokrenut disciplinski postupak uz navode da je prekršio više članova Zakona o državnoj službi BiH, jer je, kako je tvrdio SIP BiH, “13. travnja ove godine poslao pismo suprugu jedne uposlenice SIP-a, u kojem je naveo da je “ona u ljubavnoj vezi s predsjednikom Komisije Brankom Petrićem”.

Disciplinska komisija je uz prijavu dobila i videosnimak iz pošte u Istočnom Sarajevu, gdje je, navodno, Subašić snimljen kako “šalje pismo inkriminirajuće sadržine po predsjednika i uposlenicu SIP-a”.

U ovom nevjerovatnom postupku Akšamija je potvrdio da je Disciplinska komisija pogledala i snimak. 

- Snimak se nije cijenio kao relevantan i nije se moglo utvrditi da je na njemu državni službenik protiv kojeg se vodio postupak. Komisija je utvrdila da snimak iz tri razloga nije relevantan, i to što se vrijeme snimka nije poklapalo s vremenom koje je otisnuto na koverti, nije se moglo utvrditi da je na snimku državni službenik protiv kojeg se vodi postupak, jer je snimak jako lošeg kvaliteta, i osoba na snimku nosi kapu i ne vidi joj se lice i nije se moglo utvrditi šta piše na koverti - pojasnio je Akšamija. 

Otkud SIP-u video

Međutim, puno je spornih stavki u ovom slučaju, od bizarnosti „problema“ kojima se bave u jednoj državnoj instituciji, koja bi trebala imati puno ozbiljnijeg posla, pa do toga što se krije iza čitave ove afere, kojoj ipak nije kraj. 

Kako saznaje „Avaz“, Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH pokrenula je spor protiv SIP-a BiH po Subašićevoj prijavi. Zatraženo je očitovanje i od SIP-a i od pošte. 

Okončanjem postupka znat će se jesu li u ovom slučaju iz pošte postupili nezakonito dajući SIP-u sporni snimak, kao i je li taj snimak obrađivan protivno zakonu. U svemu bi, kako saznaje „Avaz“, posla mogli imati i Tužiteljstvo BiH i SIPA, ovisno od toga hoće li se utvrditi je li počinjen prekršaj ili krivično djelo. Sam SIP, kojem su uputili i pisani upit o ovom, ne želi komentirati ovu aferu.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250