StoryEditor

Sejfudin Tokić: "Dodik i Čović spremaju genocid nad Bošnjacima"

Piše D  /  12.09.2018., 12:09h

"Naš osnovni slogan za ove izbore je ‘Vrijeme je za novu bošnjačku politiku‘. Aktualna situacija nedvosmisleno ukazuje na proces pokušaja podjele države BiH po istim planovima po kojima je izvršena agresija i genocid nad Bošnjacima koji su proveli Slobodan Milošević i Franjo Tuđman. Sada su izvođači tih radova režimi u Beogradu i Zagrebu, a u BiH Milorad Dodik i Dragan Čović", rekao je Tokić.

On smatra da i među probosanskim partijama ima političke protivnike, a uglavnom, kako je rekao, zbog korupcije i nesposobnosti.

"Zbog činjenice da vladajuća koalicija, SDA i SBB, u proteklom i prethodnom mandatu nije na adekvatan način štitila teritorijalni integritet i suverenitet BiH, bošnjački nacionalni identitet, danas bosanski jezik nije priznat kroz ustave kantona i ustav entiteta na više od 3/4 teritorija BiH, a školski programi na više od 2/3 teritorije su programi Srbije i tzv. Herceg-Bosne. SDA i SBB su narušili teritorijalni integritet BiH kroz prepuštanje Sutorine Crnoj Gori i kroz defenzivni rad u prihvaćanju da se državi onemogući slobodan pristup otvorenom moru", kazao je Tokić u Sarajevu.

Kako kaže, nekompetentnost, podanički mentalitet i spremnost na korupciju su glavne karakteristike bošnjačkih predstavnika.

"BiH i Bošnjaci teško da bi mogli preživjeti još jedan mandat takve politike u kojoj pet ministara u Vladi RS koji predstavljaju Bošnjake glasaju o tome da se ukine izvještaj o Srebrenici. Bošnjački predstavnici u oba entiteta doveli su Bošnjake u defenzivan i ponižavajući položaj. Čak i u institucijama države Bošnjaci uposlenici predstavljaju manjinu. Nova Bošnjačka politika podrazumijeva radikalni zaokret u odnosu Bošnjačkih predstavnika spram države BiH. Bošnjaci su najbrojniji narod i većinsko stanovništvo ove države i zato moraju preuzeti odgovornost za državu. Moraju štititi državu i osigurati da na svakom pedlju zemlje svaki građanin ima puna prava bez obzira na etničku pripadnost", rekaoje Tokić.

I. C. / Dnevnik.ba

17. travanj 2024 15:34