StoryEditor
apel visokom predstavniku

Sejdić pisao Schmidtu: Organizirajte okrugli stol, predlažem da prvo raspravljamo o mom prijedlogu izmjena Ustava i Izbornog zakona

Piše desk  /  21.11.2022., 11:46h

Pozvao je visokog predstavnika kako bi razmotrili moguće izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i izbjegli, kako kaže, dodatne etničke podjele.

Dervo Sejdić, apelant pred Europskim sudom za ljudska prava, uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojem od njega traži da organizira okrugli stol ili javnu tribinu o temi izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH.

U pismu Sejdić podsjeća Schmidta da je to i obećao prilikom njihovog susreta početkom rujna.

Bh. javnosti je, kako navodi Sejdić, poznato da su sve preporuke od Vijeća Europe, Europske unije, SAD-a i međunarodne zajednice zbog nepostojanja političke volje kod vladajućih političkih struktura u BiH zadnjih 15-ak godina, završavale neuspjehom i nemogućnošću dogovora na provedbi presuda Suda za ljudska prava u predmetima Sejdić i Finci, Zornić, Pilav, Šlaku i Pudarić.

- Donijeli ste odluku o izmjeni Ustava Federacije BiH, te izmjene Izbornog zakona, a u vezi deblokade i efikasnijeg formiranja vlasti na razini Federacije BiH, imenovanja predsjednika i potpredsjednika FBiH, formiranja Doma naroda Federalnog parlamenta i imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH, o čemu bi se imalo što komentirati. Naprimjer, u vašoj odluci vjerujem da ste deblokirali i ubrzali formiranje izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, ali ste zadržali princip etničkog izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, zadržavajući etnički princip i u Republici Srpskoj koju ste svojom odlukom zaobišli - dodaje Sejdić.

Pozvao je visokog predstavnika kako bi razmotrili moguće izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i izbjegli, kako kaže, dodatne etničke podjele. S tog skupa bi, kako je naveo Sejdić, inicirali i kreirali prijedlog budućih dijaloga u okviru Parlamentarne skupštine BiH, u novom sazivu za koji osobno smatra da će biti mnogo profesionalniji, progresivniji i kooperativniji od ranijih saziva.

- Kao početnu osnovu za raspravu na javnoj tribini predlažem predstavljanje mog prijedloga izmjene Ustava i Izbornog zakona kojeg sam vam osobno uručio prilikom susreta. Također smatram da će konačno političari shvatiti ozbiljnost problema u kojem se nalazi BiH i njen položaj u novonastalim geopolitičkim odnosima na Balkanu, u Europi i svijetu - naveo je među ostalim Sejdić u otvorenom pismu visokom predstavniku. 

Dnevnik.ba

25. rujan 2023 02:59