StoryEditor
više od 10 visokih dužnosnika

Šefovi Europske unije stižu u Kijev, evo o čemu će raspravljati

Piše desk  /  02.02.2023., 08:31h

Sutra će se u Kijevu održati summit EU-a, prvo takvo okupljanje najviših dužnosnika Europske unije od početka ruske invazije. Tim povodom danas i sutra u Kijev će stići više od 10 visokih dužnosnika EU, među kojima se ističu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Na summitu će se raspravljati o slanju dodatnog oružja i novca Ukrajini, jačanju pristupa ukrajinskih proizvoda europskom tržištu, pomaganju Ukrajini da pokrije potrebe za energijom, uvođenjem novih sankcija Rusiji, odgovornosti ruskih čelnika za rat i mogućnosti da se europska zona bez naplate roaminga proširi i na Ukrajinu, javlja Guardian.

Ukrajina neće tako brzo u EU

No, u isto vrijeme će želja Ukrajine za brz ulazak u Europsku uniju ostati neuslišena. Naime, ne samo da EU od Ukrajine očekuje više anti-korupcijskih mjera, nego i nije voljna u svoje članstvo primiti zemlju u kojoj bukti najveći oružani sukob od Drugog svjetskog rata.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal nedavno je rekao kako Ukrajina želi ući u EU u naredne dvije godine, ali to se po svemu sudeći neće dogoditi još najmanje pet godina, a vjerojatno i dulje.

Dnevnik.ba

02. prosinac 2023 11:50