StoryEditor
regionalni pakt

Šefovi država središnje Azije potpisuju obećanja o ‘trajnom‘ prijateljstvu s Kinom

Piše fena  /  18.05.2023., 09:08h

Šefovi država središnje Azije okupili su se u četvrtak u kineskom povijesnom gradu Xianu kako bi u razgovorima licem u lice s kineskim čelnikom Xi Jinpingom potpisali obećanja o "trajnom" prijateljstvu, utirući put za samit za koji se očekuje da će rezultirati regionalnim paktom s Pekingom.

Bilateralni susreti postavili su pozornicu za grupno druženje u petak, prvo osobno okupljanje šestorice lidera, na kome će Xi održati "važan" govor, sudeći po kineskom ministarstvu vanjskih poslova. Bit će potpisan i "važan" politički dokument.

Širom grada Xiana, odakle je drevni Put svile povezivao carsku Kinu s civilizacijama na njenom zapadu prije više od jednog milenija, postavljeni su baneri, plakati, pa čak i taksi znakovi kako bi promovirali samit, a mnogi su bili na kineskom i ruskom jeziku.

Kina intenzivira svoj ekonomski i politički angažman s bivšim sovjetskim državama na kineskom tlu dok njena saveznica Rusija preostala sredstva koja ima usmjerava u rat u Ukrajini.

Prvi šef države koji je stigao u Xian je predsjednik Kazahstana Kasym-Džomart Tokajev - najvećeg trgovinskog partnera Kine u središnjoj Aziji - s njegovim sastankom licem u lice sa Xijem koji je završio dogovorom o izgradnji "trajnog prijateljstva".

- Imamo zajednički cilj - intenziviranje bilateralnih odnosa. Ujedinjuje nas i želja za jačanjem regionalne i međunarodne sigurnosti i suradnje poručao je Tokajev Xiju.

Dvije strane dogovorile su se da poduzmu mjere za osiguranje sigurnog i stabilnog rada kazahstanske dionice plinovoda Kina-središnja Azija, kao i da prodube suradnju u oblasti nafte i urana.

Postavljajući ton suradnje za druge bilateralne sastanke - na kojima će Kina tražiti dublju suradnju s drugim državama središnje Azije u nastojanju da postigne veću energetsku, nacionalnu i sigurnost u hrani - predsjednik Kirgistana Sadir Džaparov kazao je Xiju kako želi da produbi trgovinske, ekonomske i investicijske veze.

- Nema političkih nesuglasica ili neriješenih pitanja između naših zemalja. Pružamo jedni drugima podršku oko aktualnih, vitalnih pitanja za svaku od naših država - kazao je Džaparov.

Dvosmjerna trgovina između Kine i središnje Azije prošle je godine dostigla rekordnih 70 milijardi dolara, a Kazahstan vodi s 31 milijardom dolara. Slijede Kirgistan s 15,5 milijardi dolara, Turkmenistan sa 11,2 milijardi dolara, Uzbekistan s 9,8 milijardi dolara i Tadžikistan sa dvije milijarde.

Xijev iskaz solidarnosti sa Središnjom Azijom na samitu upadljivo se poklapa sa sastankom lidera Grupe sedam u Japanu, gdje se očekuje da će Peking koristiti "ekonomsku prinudu" u svojim poslovima u inostranstvu, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 11:45