StoryEditor
sastanak nato-a

Šefovi diplomacija šest zemalja EU potpisali izjavu: "S BiH do kraja godine otvoriti pregovore"

Piše desk  /  29.11.2023., 13:30h

Na marginama ministarskog sastanka NATO-a sastali su se dužnosnici Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije kako bi izrazile trajnu predanost i podršku Bosni i Hercegovini na putu europskih integracija.

"Ističemo političku nužnost da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom u EU. Od kada je Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u EU, poduzela je važne korake i obaveze prema ispunjenju ključnih prioriteta", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Potpisnici smatraju da u sadašnjem geopolitičkom kontekstu, svako odgađanje odluke o početku pristupnih pregovora s EU moglo bi dodatno pogoršati nestabilnosti u regiji i rezultirati gubitkom pozitivnog zamaha.

"Spremni smo osigurati kontinuiranu političku, tehničku i financijsku podršku Bosni i Hercegovini u poduzimanju ključnih reformi tijekom procesa. Još jednom naglašavamo da proširenje nije izbor između zemalja kandidata, već naš zajednički strateški interes koji će donijeti prijeko potrebnu stabilnost i sigurnost europskom kontinentu", naveli su šefovi diplomacija Hrvatske, Češke Republike, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije.

Podsjetimo BiH još uvijek čeka zvaničan datum za početak pregovora s Europskom unijom. Nekoliko zemalja aktivno lobira da se s našom zemljom u prosincu otvore pregovori, dok s druge strane postoji nekoliko zemalja, poput Njemačke ili Nizozemske koje nisu za tu opciju.

U konačnici vrata za početak pregovora su otvorena do ožujka naredne godine, do kada bi BiH trebala ispuniti sve uslove koje se od nje traže, a prije svega usvajanje zakona sa liste 14 prioriteta.

Dnevnik.ba

24. veljača 2024 13:56