StoryEditor
liz truss s biserom turković

Šefica britanske diplomacije u Sarajevu: Vidimo rusko miješanje u BiH, izbori se moraju održati

Piše desk  /  26.05.2022., 11:46h

Šefica britanske diplomacije Liz Truss održala je danas u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova BiH sastanak s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, s kojom je razgovarala o odnosima Velike Britanije i BiH, ali i aktualnoj situaciji u Europi.

Na početku obraćanja medijima Truss je izjavila kako joj je izuzetno drago što se tijekom razgovora s Biserom Turković uvjerila u stanje u BiH.

"Drago mi je što sam došla da osobno vidim situaciju i da budem sigurna da Britanija jest predvodnica u davanju podrške ovoj vrlo bitnoj zemlji. Pozdravljam i stav Bisere Turković povodom stravične ruske agresije na Ukrajinu. Neophodno je da u BiH radimo još više na zaštiti mira i spriječimo da se zemlja vrati prema sukobu. Povijest je podsjetnik na ono što se događa kada se ne suprotstavimo agresiji. Genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva, to su samo dva zločina koja su nas užasnuli pa smo rekli kako se u Europi to nikada više ne smije dogoditi", rekla je Truss.

Šefica britanske diplomacije je rekla kako je izuzetno važno spomenuti 100 milijuna dolara investicija koje Velika Britanija najavljuje za zapadni Balkan.

"Danas vidimo znake miješanja Rusije koji su prijetnja da se vratimo ka mračnim danima i to se mora zaustaviti ovdje. Ovo je pitanje trenutka, biramo slobodu i demokraciju, a ne negativni utjecaj i korupciju. Danas je Velika Britanija zemlja koja najavljuje novi investicijski paket za zapadni Balkan u energiju, infrastrukturu kao alternativu investicijama koje dovode do negativnih utjecaja", pojasnila je.

Također, naglasila je kako kroz NATO žele razvijati i BiH.

"Kao što je rekla Turković, želimo kroz NATO raditi na jačanju sigurnosti i konsolidaciji uspjeha koji vidimo u BiH. Uz situaciju ovdje, moramo pratiti i pitanje europske sigurnosti u cjelini. Vidimo rusko miješanje i ovdje, ali narod Ukrajine također treba našu podršku kao i podršku slobodnog svijeta. Moramo biti sigurni da podržavamo one koji se hrabro bore za svoju zemlju. Čvrsto moramo stajati uz svoje resurse i nastavit ćemo pomagati Ukrajini oružjem koje joj treba da pobijedi. To znači i rad s partnerima u cijelom svijetu na novom planu za obnovu Ukrajine nakon rata", mišljenja je Truss.

Poručila je kako nije dovoljno stajati sa strane u slučaju Ukrajine već aktivno pomagati u podršci Kijevu.

"Situacija ovdje, ali i Ukrajini pokazuje da moramo naučiti iz prošlosti. Demokracija i sloboda moraju nadjačati autokratsku agresiju. Nije dovoljno stajati sa strane, Velika Britanija mora aktivno pomagati onima koji se bore za slobodu i demokraciju. Moramo biti dugoročno u tome i ne možemo posustati. Moramo biti sigurni da će Putin izgubiti i Ukrajina pobijediti, da ruska agresija nikada više ne zaprijeti europskom miru", kaže šefica britanske diplomacije.

Nakon toga, osvrnula se i na činjenicu da ruska vojska blokira izvoz žitarica iz ukrajinskih luka prema ostatku svijeta.

"Po mom mišljenju, strašno je da Putin želi ucjenjivati cijeli svijet i da glad i nedostatak hrane među najsiromašnijima koristi kao oružje. Putin mora ukinuti blokadu ukrajinskog žita, a mi saveznici i partneri moramo žito prebaciti u ostatak svijeta. Razlog što smo mi uveli sankcije je stravični rat koji Putin vodi u Ukrajini i moramo presjeći financiranje tog rata. Ne dolazi u obzir ukidanje sankcija i dodvoravanje koje bi Putina učinilo dugoročno jačim", jasna je bila Truss.

Ponovno se osvrnula na situaciju u BiH i uvođenje sankcija Miloradu Dodiku.

"Mi smo Dodiku izrekli sankcije, kao i drugima koji rade na destabilizaciji. Važno je za budućnost da vidimo napredak u ekonomiji, demokraciji. Velika Britanija jasno postupa protiv onih koji nastoje potkopati napredak i pozivamo sve partnere da djeluju i osiguraju da oni koji potkopavaju mir budu pozvani na odgovornost. Ono što vidimo da se događa u Rusiji jest posustajanje ekonomije, usluge koje su nekada bile dostupne sada nisu, povlače se investicije iz slobodnog svijeta. Uvijek smo jasno to govorili, sankcijama treba vremena. Neophodno je ustrajati u presijecanju dostave plina iz Rusije za Europu jer se onda ne može financirati vojni stroj Rusije", naglasila je.

Na kraju, osvrnula se i na probleme vezane za izborni proces u BiH te je poručila kako se izbori moraju održati i da Velika Britanija tu ima jasan stav.

"Podržavamo izborni proces. Izbori se moraju održati i nećemo da se mijenjaju ta pravila. Što se tiče ustrajnosti, Velika Britanija ulaže nova sredstva u BiH. To su čiste investicije, podržavamo NATO koji daje potporu Oružanim snagama BiH. Zanima me da svi saveznici rade isto, da osiguraju da snage koje podržavaju demokraciju u BiH nadjačaju sve drugo", zaključila je šefica britanske diplomacije Liz Truss, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 14:50