StoryEditor
Liz Truss

Šefica britanske diplomacije: Sankcionirala sam Dodika i Cvijanović zbog potkopavanja mira u BiH

Piše Desk  /  11.04.2022., 15:37h
Velika Britanija je danas objavila informaciju o prvim sankcijama uvedenim u okviru režima za sankcije za Bosnu i Hercegovinu. Tim povodom oglasila se i Ambasada Velike Britanije u BiH.

- Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je sankcionirala Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss rekla je kako ova dva političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini.

- Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost diljem zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost - rekla je Truss.

Ovo nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana. Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama - naveli su iz Ambasade Velike Britanije u BiH, piše Dnevni avaz.

Dnevnik.ba

25. studeni 2022 04:48