StoryEditor

Seferovići se izjasnili da nisu krivi; Memić poručio: Ovo je sramota!

Piše D  /  02.07.2019., 03:07h

Otac stradalog Dženana Memića, Muriz Memić, kazao je da je "ovo sramota, grehota i haram šta je Vrhovni sud FBiH uradio".

"Nisu ovo smjeli nikako uraditi, ako ništa zbog ljudskih razloga. Ali imali su naredbu ‘potkovanog‘ Milana Tegeltije koji je došao da uništi pravosuđe u BiH", kazao je Muriz Memić.

Odvjetnik Ljube i Bekrije Seferovića Rusmir Karkin kazao je da dvije provedene rekonstrukcije po naredbi tužiteja su urađene nakaradno i nezakonito, prenosi N1.

"Nova rekonstrukcija bi u cijelosti pomogla rješavanju ovog postupka uz učešće svih vještaka, navodnih aktera i novih vještaka. Obrana smatra da je to jedan od krunskih krucijalnih dokaza koji bi sigurno bacio konačno svjetlo na kompletan predmet", naveo je Karkin.

Ifet Feraget, odvjetnik obitelji Memić, kaže da se radi o organiziranom kriminalom u pravosuđu.

"Intervencija za Dženana Memića stigla je prekasno, on je ubijen. Ovo povlači odgovornost svih onih koji su na bilo koji način uključeni u slučaj", kaza je Feraget.

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je ranije prvostupanjsku presudu Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) od 16. srpnja 2018. godine, kojom su Ljubo Seferović i Bekrija Seferović oslobođeni krivice za izazivanje prometne nesreće u kojoj je, prema optužnici, teško povrijeđen, a potom preminuo Dženan Memić (21), danas je počelo ponovljeno suđenje u ovom slučaju.

Naime, Vrhovni sud FBiH donio je rješenje u krivičnom predmetu protiv optuženih - Ljube Seferovića i Bekrije Seferovića, kojim je djelimično uvažena žalba tužitelja Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu, te ukinuta presuda Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) od 16. srpnja 2018. godine i predmet vraćen na ponovno suđenje.

Prvostupanjska presuda Kantonalnog suda u Sarajevu ukinuta je zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. veljače 2016. godine nakon teških povreda koje je zadobio sedam dana ranije dok je s djevojkom šetao Velikom alejom na Ilidži.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:34