StoryEditor
Dosad nepoznati incident

Šefa zagrebačkog Rebra 2009. odveli u Vrapče, prijetio je pištoljem pred sinovima

Piše desk  /  24.05.2022., 07:37h

Antu Čorušića, ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Zagreb i istaknutog člana HDZ-a, policija je 22. rujna 2009. godine, oko 23 sata, odvela u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče, nakon što je u obiteljskoj svađi mahao pištoljem i prijetio da će se ubiti.

U službenim dokumentima čiji je sadržaj objavio Index.hr stoji da je Ćorušić u Vrapče dovezen kolima hitne pomoći u pratnji policije jer je, kako je utvrdila interventna policija, "pod utjecajem alkohola", a nakon obiteljske svađe prijetio samoozljeđivanjem.

Prema dokumentima, Ćorušić je tijekom svađe sa sinovima "oko učenja" izvadio pištolj, navodno bez metaka i zaprijetio da će se ubiti. "Djeca su", piše u službenom dokumentu, "pobjegla iz stana" i pozvala policiju, dok je supruga ostala s njim. Navodno je Ćorušić popio dvije čaše vina.

Po dolasku policije i otpremanju na psihijatriju, aktualni ravnatelj zagrebačkog KBC-a pokušao je objasniti svoje postupke. Kazao je da je otac četvero djece, da su dvojica najstarijih blizanaca izgubila dvije godine na fakultetu, dok treći, šesnaestogodišnjak, nije došao kositi travu iako je obećao.

"Sve to ga je uznemirilo i naljutilo. Jučer je bio dežuran te je izmoren. Popio je dvije čaše vina. Došlo je do sukoba, uzeo je pištolj koji je uredno bio smješten u podrumu i prenio ga u auto. Djeca i supruga su to vidjeli, sin blizanac pozvao je policiju. Djeca su se u svađi priklonila majci. Nakon sukoba su sva četiri sina izišla iz kuće i pozvala MUP. Tijekom svađe je rekao da će se objesiti, ali nema namjeru to učiniti jer voli život, ima lijepu karijeru i posao", zabilježeno je u izvještaju nadležnih službi te večeri. Piše i da je Ćorušić niječno odgovorio na upit o "postojanju duševnih smetnji".

Ćorušić je u tom trenutku bio predstojnik Zavoda za ginekološku onkologiju u Petrovoj bolnici te član Etičkog povjerenstva bolnice. Baš nekih dvadesetak dana nakon incidenta medijima je objašnjavao kako mu vjera ne dopušta obavljanje pobačaja, ali nije za njihovu zakonsku zabranu jer se pokazalo da one ne smanjuju broj abortusa. "Ženama se mora ostaviti mogućnost da legalno obave pobačaj u svojoj zemlji", govorio je Ćorušić u listopadu 2009. godine.

Za ovu priču znatno je zanimljiviji tekst objavljen u listopadu 2020. godine u Slobodnoj Dalmaciji, čijoj se novinarki Ćorušić pohvalio da je na očev nagovor položio lovački ispit iako, kako je objasnio, u lov nikada ne bi mogao otići jer ne može ubiti zeca ili srnu. No, ispit je položio jer "bez toga u bivšoj državi niste mogli dobiti dopuštenje za oružje", otkrio je Ćorušić pa nastavio:

"Tako sam, kada je Hrvatska počela proces osamostaljenja, sasvim legalno posjedovao oružje. I danas imam oružje iz Domovinskog rata, kratke cijevi, koje je uredno registrirano, ali ga ne koristim. Nakon rata više nikad nisam uzeo oružje u ruke, osim da ga nekome pokažem i pohvalim se."

Službeni dokumenti, međutim, kažu drugačije. Ćorušić je pijan, s pištoljem, prijetio da će se ubiti. Je li mu policija nakon toga oduzela oružje još nije poznato jer su se u MUP-u pozvali na odredbe o zaštiti osobnih podataka.

Proteklih dana pisalo se da je Ćorušić 2016. godine trebao postati ministar zdravstva u vladi Tihomira Oreškovića. No, Nacional je otkrio da je Most stavio veto zbog Ćorušićeve pogreške - pacijentici je izvadio pogrešan jajnik. S druge strane, Ćorušić je u emisiji Hrvatske televizije Nedjeljom u 2 izjavio da je Most zaista bio protiv njegova ulaska u vladu, ali je kasnije popustio, no ne i Orešković. Tadašnji premijer nikako nije htio da mu u timu bude Ćorušić.

Ambicioznom liječniku to ipak nije pretjerano utjecalo na karijeru pa je kasnije, navodno preko crkvenih krugova, postao ravnatelj KBC-a Zagreb.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:12