StoryEditor

Šef udruge Tigrova Vučemilović optužio ministra Medveda za veleizdaju

Piše D  /  17.07.2021., 05:07h

Nakon burne rasprave i konačnog izglasavanja Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata u Saboru u četvrtak, kojeg je opozicija predvođena Domovinskim pokretom tjednima pokušavala osporiti, ministar branitelja Tomo Medved nije dugo likovao, piše Večernji list.

Istoga dana u njegovu ministarstvu dočekala ga je "mina" tijeka sastanka Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu. Na tome sastanku, kojem su uz ministra nazočili i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić, savjetnik predsjednika republike za branitelje Marijan Mareković, gradonačelnik Grada Knina, predstavnici MUP-a i MORH-a te braniteljskih udruga, ministru se na kraju sastanka obratio Ilija Vučemilović Šimunović, predsjednik Udruge veterana Tigrova. Svojem suborcu iz 1. gardijske brigade Medvedu zamjerio je da je branitelje dovukao na sastanak u funkciji fikusa jer je protokol za Knin ionako već bio usaglašen.

Imam jedno pitanje pod razno. Poštovana gospodo, moram izraziti svoju ganutost ovom sinergijom, ovim zajedništvom. Postavljam sebi pitanje čemu smo mi ovdje danas pozvani kad je sve već dogovoreno i usuglašeno. Ako mi trebamo tu biti nekakve korisne budale, ja sam spreman na to. Evo već treću godinu Ministarstvo branitelja određuje tko će se od branitelja i stradalnika obratiti u Kninu. Praksa je to uvedena 2012. godine.

"S kim je to usuglašeno", pitao je Vučemilović, referirajući se na odabir Danijela Rehaka, koji će ove godine u ime svih branitelja govoriti u Kninu. Ministar Medved mu je odgovorio kako je riječ o prijedlogu Ministarstva hrvatskih branitelja te kako se radi o hrvatskom branitelju, zatočeniku srpskih koncentracijskih logora. Vučemiloviću je ovdje sporno što se posljednjih godina radi o "strogo kontroliranim" govornicima koje Vlada pomno odabire kako predstavnik branitelja kojeg bi odabrale udruge ne bi "izmakao kontroli" i Vladi nanio političku štetu kakvog kritikom ili snažnom porukom, na što su branitelji ukazivali i proteklih godina. Potom se Vučemilović referirao i na netom doneseni Zakon o civilnim stradalnicima.

"Dragi prijatelji, kako bi moja savjest bila čista pred Bogom i narodom, moram čestitati na današnjem iskoraku koji se dogodio u Hrvatskom saboru. Znam da nije tema, ali nemam puno prigoda i otvoreno vam kažem: to što radite je veleizdaja. Veleizdaja spram hrvatske države, a posebno spram hrvatskih branitelja", kazao je povišenim tonom Vučemilović, na što mu je ministar replicirao kako "smo istu raspravu vodili mjesec dana u Hrvatskom saboru".

24. travanj 2024 23:07