StoryEditor
japan

Šef policije podnosi ostavku zbog atentata na bivšeg premijera. Motiv napadača zvuči potpuno sumanuto

Piše desk  /  25.08.2022., 08:34h

Šef japanske policije Itaru Nakamura rekao je da će podnijeti ostavku kako bi preuzeo odgovornost za atentat na bivšeg premijera Shinza Abea, javlja AP.

Ova vijest uslijedila je nakon objave izvještaja o tome kako policija nije uspjela spasiti Abeov život. Policijski izvještaj pronašao je rupe u Abeovoj policijskoj zaštiti koje su omogućile navodnom napadaču da ga upuca s leđa.

Nakamura nije rekao kada će njegova ostavka biti službena. Napadač Tetsuya Yamagami uhićen je na mjesta događaja i u tijeku je procjena njegovog mentalnog stanja, što će trajati do kraja studenog. Yamagami je rekao policiji da je na Abea pucao 8. srpnja u japanskom gradu Nari zbog povezanosti s Crkvom ujedinjenja, koju, kako kaže, mrzi.

U vozilu su pronađeni pladnjevi omotani u aluminijsku foliju, za koje je osumnjičeni rekao da je koristio za sušenje baruta, i rupičaste daske, za koje je rekao da je koristio za vježbanje gađanja oružjem domaće izrade.

Nezaposleni 41-godišnjak je rekao da je napad planirao mjesecima i optužio je bivšeg premijera za povezanost s religijskim kultom, koji osumnjičeni smatra odgovornim za financijsku propast svoje majke, prema izvještajima lokalnih medija, piše Index.hr.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 18:45