StoryEditor
Faith Birol

Šef međunarodne energetske agencije: "Bude li zima jaka, korištenje plina moglo bi se ograničiti"

Piše desk  /  11.06.2022., 23:07h

Faith Birol, čelnik Međunarodne energetske agencije (IEA), rekao je u intervjuu za Financial Times da je Europa u opasnosti od nestašice plina, pogotovo ako se hladno vrijeme i dulja zima poklope s velikom potražnjom za energentima u Kini.

Birol je rekao da postoji mogućnost da tijekom zime dođe do racionalizacije korištenja plina. Financial Times njegove izjave opisuje kao dosad neke od najznakovitijih, ali i najopasnijih vezanih za razmjere nestašice plina koja bi mogla pogoditi Europu.

Birol je dodao i da bi se racionalizacija korištenja mogla uvesti i u gospodarstvu.

"Ako budemo imali oštru i dugu zimu i ako ne poduzmemo ništa, ne bih isključio racionalizaciju prirodnog plina u Europi, počevši od velikih industrijskih postrojenja", rekao je u intervjuu za Financial Times.

Birol je rekao da europske vlade trebaju smanjiti potražnju za energijom poboljšanjem učinkovitosti, ali je dodao da bi potencijalna nestašica plina bila manje ozbiljna ako kinesko gospodarstvo ne bude radilo uobičajenim tempom.

Posljednjih mjeseci ograničenja uvedena kao dio Pekingove politike nulte stope covida usporila su gospodarski rast i smanjila potražnju za energijom, ali se zemlja sada ponovo otvara.

Gazprom, državni ruski energetski div, već je prestao s isporukama nekim zemljama -  Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj, Nizozemskoj i Danskoj.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 04:40