StoryEditor
Peter Szijjarto

Šef mađarske diplomacije: Smatramo neprihvatljivo sporom integraciju Zapadnog Balkana

Piše desk  /  05.04.2022., 12:54h
Prošle godine trgovinska razmjena BiH i zemalja Zapadnog Balkana bila je oko 5,5 milijardi eura, to je veliki rekord, a iz kojeg su profitirale obje strane, rekao je.

U Mostaru se održava Međunarodni sajam gospodarstva, a na kojem sudjeluju predstavnici vlasti u BiH, poput predsjednika FBiH Marinka Čavare, predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragana Čovića, premijera FBiH Fadila Novalića i predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije.

Gosti na sajmu su mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Prisutnim se obratio Peter Szijjarto.

- Velika nam je čast što Mađarska ima priliku biti zemlja partner mostarskog sajma. Mi, stanovnici srednje Europe, razumijemo i doživljavamo važnost europske integracije u regiji Zapadnog Balkana. Žao nam je što određene članice Europske unije i Bruxelles ne dijele uvijek to razumijevanje. Iz tog razloga želim izraziti stajalište Mađarske. Mi smatramo neprihvatljivo sporom integraciju Zapadnog Balkana - poručio je Sijarto.

Kaže da Bruxelles čini stratešku pogrešku kada ne ubrzava u dovoljnoj mjeri integracijski proces. 

- Takvo ponašanje Bruxellesa je izuzetno štetno i u pogledu regionalne stabilnosti. Stoga je došlo vrijeme da poručimo Bruxellesu: "Valja sjahati iz visokog sedla i nije više vrijeme za bahate izjave." Ne treba govoriti o liderima Zapadnog Balkana, nego treba voditi razgovore s njima. Valja poduzeti napor, doći ovamo i razumijeti situaciju. Ako dođu ovamo vjerovatno će i shvatiti da ne mogu samo odmahivanjem ruke riješiti pitanje lidera koji djeluju na ovom prostoru - rekao je Szijjarto, prenosi Avaz.

Prokomentirao je i parlamentarne izbore u Mađarskoj.

- Vladajuća stranka je odnijela pobjedu po četvrti put s velikom većinom. Mi smo po četvrti put dobili ustavotvornu dvotrećinsku većinu u mađarskom parlamentu. Taj uspjeh jača suverenu legitimnost naše politike. Radi se o vanjskoj politici, koja se temelji na ostvarenju nacionalnog interesa i pored toga, na temelju uzajamnog poštovanja, pristupamo svim  našim partnerima. U fokusu te suverene vanjske politike nalazi se i uzajmno jačanje odnosa sa Zapadnim Balkanom. Cilj nam je ubrzavanje europske integracije na ovom prostoru - kazao je.

Smatra da se Srbija treba bez odlaganja primiti u Europsku uniju, a da Bosna i Hercegovina treba dobiti status kandidata, te je poručio da nakon ove izborne pobjede i dvotrećinske pobjede će na tome raditi još odlučnije.

- Prošle godine trgovinska razmjena BiH i zemalja Zapadnog Balkana je bila oko 5,5 milijardi eura. To je veliki rekord, a iz kojeg su profitirale obje strane. Danas ovdje imamo 24 mađarska preduzeća, kako bi smo pojačali takvu privrednu suradnju. Mađarska Vlada daje podršku tim poduzećima, kako bi provodili investicije kod vas i na taj način jačaju odnos zemalja Zapadnog Balkana i BiH - navodi Szijjarto.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 20:50