StoryEditor

Šef Komsije za raspodjelu EU pomoći nije završio ni srednju školu

Piše D  /  09.08.2020., 03:08h

Sergio Battelli, član Pokreta "Pet zvijezda" nakon reizbora na čelo Komisije za europske fondove je "postao viralan", a poslije vijesti o njegovom reimenovanju ne stišavaju se polemike, uvrede, komentari i bijes onih koji su "usprkos diplomama i doktoratima" završili bez posla ili su bili prinuđeni "kruh tražiti" izvan Italije.

Battelli, koji je u središtu pozornosti svih medija i na društvenim mrežama, odgovorio je da dobiva mnoga pisma podrške te obožavateljima šalje virtualne zagrljaje: "Moj stil je da gledam i idem naprijed jer je u pitanju najveća kriza nakon drugog Svjetskog rata i budućnost zemalja članica EU", poručio je Battelli.

Parlamentarac koji je napustio srednju školu prije kraja nije izuzetak u talijanskoj politici. Ministar vanjskih poslova Luigi di Maio je također bez diplome, ne govori nijedan strani jezik, a prije nego što je kao član Pokret "Pet zvijezda" postao političar, radio je kao animator u turističkim mjestima.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranza je diplomirao političke znanosti, šef stranke "Liga" Mateo Salvini također nije otišao dalje od srednje škole.

Ovaj trend "antipolitičara", kako novinari nazivaju osobe koje su "ušle u politiku bez obrazovanja i iskustva", je proširen i ustoličen za vrijeme Vlade Silvija Berlusconija, koji je za usluge ili pažnju zahvaljivao političkim pozicijama.

Eklatantan primjer je Nicole Minetti, nekadašnja Berlusconijeva zubna higijeničarka i bivša parlamentarka u njegovoj stranci "Il Popolo della Liberta", koja je završila u lokalnoj vladi. Po talijanskom zakonu, političari nakon samo jednog mandata od četiri godine imaju pravo na parlamentarnu mirovinu od 1.300 eura.

Vjerojatno najpoznatiji primjer talijanskog "antipolitičara" je Ilona Staller, poznate kao Cicciolina, nekadašnja porno zvijezda koja je bila članica talijanskog parlamenta od 1985 do 1992.

U javnosti se pojavila početkom ove godine da se požali što joj je parlamentarni dodatak s tri smanjen na tisuću eura, u skladu s revizijom visine primanja nekadašnjih članova talijanskog parlamenta.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 20:43