StoryEditor
mogući mirovni plan

Šef kineske diplomacije stigao u Moskvu radi razgovora o Ukrajini

Piše hina  /  20.02.2023., 10:00h

Šef kineske diplomacije Wang Yi stigao je u Moskvu radi razgovora o mogućem mirovnom planu za Ukrajinu, objavile su danas ruske novine Kommersant. "Glavna svrha ovog posjeta je povećati ulogu Pekinga u dogovoru o Ukrajini", napisao je Kommersant.

Wang je na godišnjoj minhenskoj sigurnosnoj konferenciji prošli tjedan optužio Sjedinjene Američke Države za kršenje međunarodnih normi "histeričnim" ponašanjem.

"Postoje sile koje ne žele da rat uskoro završi"

Ponovno je pozvao na dijalog i europskim zemljama predložio da "mirno razmišljaju" o načinima okončanja rata. Wang je također kazao da postoje "neke sile koje naizgled ne žele da pregovori uspiju ili da rat uskoro završi", no nije naveo na koga je mislio.

Kineski vođa Xi Jinping, najavio je talijanski ministar vanjskih poslova prošli tjedan, trebao bi na godišnjicu invazije na Ukrajinu održati "mirovni govor". Antonio Tajani rekao je za RAI Radio 1 da je iskoristio svoj susret u Rimu s Wang Yijem u četvrtak da zatraži od Pekinga da iskoristi svoju moć da uvjeri Rusiju da okonča rat, s time da se istovremeno zajamči ukrajinska neovisnost.

"On mi je rekao da će Xi održati mirovni govor na obljetnicu invazije na Ukrajinu", rekao je Tajani.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 05:09