StoryEditor

Šef izraelske sigurnosne službe: Pravila igre su se promijenila, Hamas više nije isti

Piše D  /  22.05.2021., 09:05h

Ujedinjeni narodi, Velika Britanija i drugi zalažu se za obnovljeni dijalog između Izraela i Palestinaca. Ističu da dok god su uzroci njihovog sukoba neriješeni, uvijek postoji šansa za novu opasnu eskalaciju, piše BBC.

Postoje oprečna izvješća o tome što je potaklo nasilje na svetom mjestu koje štuju i muslimani i Židovi.

Tko je započeo nove sukobe?

Izraelske policijske snage tvrde da je "izbila pobuna" čim su završile molitve u petak, a stotine mladih su krenule bacati kamenje i molotovljeve koktele na policajce smještene na obližnjem ulazu.

Kao odgovor, zapovjednik jeruzalemske policije naredio je policajcima da uđu u prostor ispred džamije i "obračunaju se s izgrednicima", dodaje se u izjavi policije. Svjedoci kažu da su policajci ispalili šok-bombe i suzavac.

Najmanje 15 Palestinaca ozlijeđeno je u sukobima s izraelskom policijom, kažu lokalni liječnici.

Službena palestinska novinska agencija Wafa citira svjedoke koji su rekli da su nakon molitve vjernici ostali na tom mjestu kako bi proslavili prekid vatre kojim je okončan 11-dnevni sukob između palestinskih militanata u Gazi i Izraela. Izraelska policija, dodaje se, naknadno je "upala u dvorišta i počela pucati na vjernike gumenim gumama i suzavcem".

Najmanje 15 ljudi pogođeno je gumenim mecima, dok su mnogi drugi bili izloženi suzavcu ili su ih policajci pretukli, navodi Wafa.

Palestinski medicinari rekli su novinskoj agenciji Reuters da je oko 20 Palestinaca ozlijeđeno.

11 dana sukoba između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas uslijedilo je nakon što je danima trajala eskalacija sukoba između Palestinaca i izraelske policije u kompleksu džamije.

Mjesto na kojem se nalazi al-Aqsa štuju i muslimani, koji ga zovu Haram al-Sharif (Plemenito utočište), i Židovi, koji ga zovu Brdom hrama.

Izraelski ministar obrane: Svi ciljevi su postignuti

Izraelski ministar obrane Benny Gantz rekao je da je izraelska zračna kampanja u Gazi slijedila planove koji su se "pripremali godinama i mjesecima" i da je svojim intenzitetom "iznenadila" militante Hamasa. Svi operativni ciljevi su postignuti, kaže.

"Vojna akcija je gotova. Sad je vrijeme za političku akciju", rekao je, dodajući kako je duž granice potreban dugotrajni mir.

Šef izraelske sigurnosne službe Shin Bet, Nadav Argaman, rekao je da operacija u Gazi "nije bila poput ostalih" i da bi mogla "promijeniti stvarnost".

"Pravila igre su se promijenila", citirao ga je Jerusalem Post. "Hamas prije ove operacije nije poput Hamasa dan poslije."

Vodeći čelnik Hamasa: Sukob je bio kvantni skok

Najviši politički čelnik Hamasa Ismail Haniya je rekao da ishodi sukoba s Izraelom predstavljaju "kvantni skok u povijesti sukoba s neprijateljem".

"Ova je bitka porazila iluzije pregovora", rekao je Haniya, opisujući otpor kao "najbolji strateški izbor za oslobođenje".

"Mi ćemo kao pokret i vodstvo pokreta sa svim našim ljudima i dobrim ljudima ove nacije i svijeta obnoviti Gazu", dodao je.

Otkako je najavljeno primirje, i Hamas i Izrael sukob su definirali kao pobjedu.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 05:56