StoryEditor

Šef izaslanstva EU u BiH: BiH ne može s OHR-om u EU

Piše D  /  14.06.2021., 07:06h

Voditelj izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je da Bosna i Hercegovina ne može postati članica EU s postojanjem Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR), ističući, međutim, da sada nije vrijeme za njegovo zatvaranje.

"Članstvo u EU nije kompatibilno s ovako snažnim prisustvom međunarodne zajednice. Međutim, trenutačno je BiH daleko i od punopravnog članstva u Uniji, i stoga u ovom trenutku zatvaranje OHR-a nije opcija", rekao je Sattler u intervju za Dnevni avaz. Pri tome je pojasnio da je u posljednje vrijeme zabilježen porast napetosti te je pojačana nacionalistička retorika, zbog čega, prema njegovim riječima, "nije vrijeme za eksperimentiranje", prenosi Hina.

Pet ciljeva i dva uvjeta

"Zatvaranje OHR-a nije tema", istaknuo je austrijski diplomat, koji je posebni predstavnik EU u BiH i na čelu Izaslanstva ureda unije u Sarajevu. Vijeće za provedbu mira (PIC), koje čine predstavnici najvažnijih zapadnih zemalja te Rusije i Turske, i koje nadzire rad visokog predstavnika, odredilo je pet ciljeva i dva uvjeta za zatvaranje OHR-a u BiH.

Inzistira se na prihvatljivom rješenju pitanja raspodjele imovine između države i drugih razina vlasti, kao i vojne imovine, te potpuna provedba Konačne odluke za Brčko. PIC traži i fiskalnu održivost te zaživljavanje vladavine prava uz procesuiranje slučajeva ratnih zločina. Dva uvjeta za zatvaranje OHR-a su potpisivanje SSP-a te pozitivna procjena situacije u BiH od Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, utemeljena na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

U intervju za Avaz Sattler je ocijenio da je veće angažiranje Njemačke u BiH dobar znak, budući da je predložila novog visokog predstavnika.

"Christian Schmidt je vrlo iskusan političar, dobar je poznavatelj prilika u BiH i regiji i to je dobra kombinacija. S moje strane imat će ispruženu ruku i tu je ponuda za suradnju", ocijenio je Sattler.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 08:45