Article_Top_970x250

Šef EU diplomacije poručuje Turskoj: Vrijeme ističe, naši putevi se razilaze

Josep Borrell

Šef EU diplomacije poručuje Turskoj: Vrijeme ističe, naši putevi se razilaze

stu 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

EU je zaprijetila uvođenjem sankcija Turskoj zbog nelegalnog istraživanja morskog dna kada se njeni čelnici sastanu narednog mjeseca.

Turska retorika prema Cipru pojačava napetosti s Europskom unijom i Ankara mora shvatiti da njeno ponašanje „proširuje jaz“ s 27-članim blokom, izjavio je u četvrtak šef europske diplomarije Josep Borrell, prenosi Fena.

- Smatramo nedavne akcije i izjave Turske u vezi s Kiparom  suprotne rezolucijama Ujedinjenih nacija i dodatnim pojačavanjem napetosti - izjavio je Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU.        

- Smatramo kako je bitno da Turska uvidi da njeno ponašanje širi jaz s EU. U cilju povratka pozitivnoj agendi, kako mi želimo, tražit ćemo fundamentalnu promjenu u ponašanju turske strane – kazao je.

On je komentirao izjave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je pozvao na „dvodržavno rješenje“ na Cipru tijekom posjeta odcijepljenom sjevernom dijelu otoka s turskom većinom u ovom tjednu.

Erdogan je također izjavio da Turska i sjeverni Cipar neće više tolerirati, kako ih je nazvao, „diplomatske igre“ oko prava na podvodne resurse u istočnom Mediteranu.

Turska je službeni kandidat za članstvo u EU.

Cipar je podijeljen duž etničkih linija od turske invazije u 1974. izazvane kratkim pučem pod grčkim utjecajem. Samo Ankara priznaje sjeverni Cipar kao nezavisnu državu i nema diplomatske odnose s Ciprom, koja je članica EU.

Cipar je nazvao Erdoganovu posjetu “provokativnom i nelegalnom”.

EU je zaprijetila uvođenjem sankcija Turskoj zbog nelegalnog istraživanja morskog dna kada se njeni čelnici sastanu narednog mjeseca.

- Vrijeme ističe i primičemo se momentu kada će se putevi razići u našim odnosim s Turskom – izjavio je Borrell.

EU nije uspjela uvjeriti Ankaru da prekine s istraživanjem u vodama koje osporavaju Grčka i Cipar, ali se do sada suzdržavala od uvođenja sankcija koje traže Atena i Nikozija.

Njemačka, koja predvodi diplomatske razgovore s Ankarom, želi pružiti šansu dijalogu zbog bliskih trgovinskih veza EU i Turske, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba