StoryEditor

Šef EU diplomacije poručuje Turskoj: Vrijeme ističe, naši putevi se razilaze

Piše D  /  19.11.2020., 08:11h

Turska retorika prema Cipru pojačava napetosti s Europskom unijom i Ankara mora shvatiti da njeno ponašanje „proširuje jaz“ s 27-članim blokom, izjavio je u četvrtak šef europske diplomarije Josep Borrell, prenosi Fena.

- Smatramo nedavne akcije i izjave Turske u vezi s Kiparom  suprotne rezolucijama Ujedinjenih nacija i dodatnim pojačavanjem napetosti - izjavio je Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU.        

- Smatramo kako je bitno da Turska uvidi da njeno ponašanje širi jaz s EU. U cilju povratka pozitivnoj agendi, kako mi želimo, tražit ćemo fundamentalnu promjenu u ponašanju turske strane – kazao je.

On je komentirao izjave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je pozvao na „dvodržavno rješenje“ na Cipru tijekom posjeta odcijepljenom sjevernom dijelu otoka s turskom većinom u ovom tjednu.

Erdogan je također izjavio da Turska i sjeverni Cipar neće više tolerirati, kako ih je nazvao, „diplomatske igre“ oko prava na podvodne resurse u istočnom Mediteranu.

Turska je službeni kandidat za članstvo u EU.

Cipar je podijeljen duž etničkih linija od turske invazije u 1974. izazvane kratkim pučem pod grčkim utjecajem. Samo Ankara priznaje sjeverni Cipar kao nezavisnu državu i nema diplomatske odnose s Ciprom, koja je članica EU.

Cipar je nazvao Erdoganovu posjetu “provokativnom i nelegalnom”.

EU je zaprijetila uvođenjem sankcija Turskoj zbog nelegalnog istraživanja morskog dna kada se njeni čelnici sastanu narednog mjeseca.

- Vrijeme ističe i primičemo se momentu kada će se putevi razići u našim odnosim s Turskom – izjavio je Borrell.

EU nije uspjela uvjeriti Ankaru da prekine s istraživanjem u vodama koje osporavaju Grčka i Cipar, ali se do sada suzdržavala od uvođenja sankcija koje traže Atena i Nikozija.

Njemačka, koja predvodi diplomatske razgovore s Ankarom, želi pružiti šansu dijalogu zbog bliskih trgovinskih veza EU i Turske, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:48