StoryEditor
nasilje na kosovu

Šef EU diplomacije osudio napad na kosovske policajce

Piše hina  /  24.09.2023., 18:27h

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove, Josep Borrell, osudio je napad na policiju na Kosovu u nedjelju u kojem je jedan policajac ubijen, a jedan ozlijeđen.

- Najoštrije osuđujem užasan napad naoružane skupine na pripadnike kosovske policije- rekao je Borrell u priopćenju.

- Potrebno je utvrditi sve činjenice o napadu. Odgovorni počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde- rekao je.

- Više nedužnih života je u opasnosti zbog neprijateljstava koja su u tijeku u okolici samostana Banjska. Ti napadi moraju odmah prestati.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je kako je najmanje trideset naoružanih napadača okruženo u blizini Banjske, na sjeveru Kosova. Policija ih je pozvala na predaju. 

Naglasio je da se skupina nalazi u i oko manastira u selu Banjska gdje je ranije u nedjelju napadnuta policijska ophodnja. 

Srpska pravoslavna crkva potvrdila je da su napadači upali u manastir.

Misija EU-a, EULEX, u kontaktu je s kosovskim vlastima i KFOR-om, rekao je Borrell ponovno uputivši pozive EU-a i država članica na deeskalaciju na sjeveru Kosova, koji je većinom naseljen etničkim Srbima.

KFOR je priopćio da nastavlja pozorno pratiti situaciju u Banjskoj, te da su njegovi vojnici na tom području i da su spremnni odgovoriti ako bude potrebno.

Jedan kosovski policajac je ubijen, a drugi je ozlijeđen u pucnjavi u selu Banjska na sjeveru Kosova rano ujutro u nedjelju.

Kosovska policija je izvijestila da je ubila jednog od napadača u Banjskoj ne navodeći detalje.

Dnevnik.ba

12. lipanj 2024 11:37