StoryEditor

Seehofer se nada dogovoru s Italijom

Piše D  /  15.09.2018., 06:09h

U petak je nakon konferencije o migracijama i sigurnosti u Beču rekao da njegov potpis još nije ondje jer čeka daljnja razjašnjenja i ustupke od Berlina. 
Seehofer je u četvrtak u njemačkom parlamentu kazao da ubrzo očekuje potpisivanje sporazuma s Italijom na način na koji su dogovoreni slični sporazumi s Grčkom i Španjolskom. 

Zalaganje njemačkog ministra za oštriju migrantsku politiku njemačku je koalicijsku vladu početkom godine gotovo dovelo do propasti. Od tada Njemačka vrši pritisak na južne zemlje Europske unije te od njih očekuje da prihvate natrag tražitelje azila koji su ranije ondje registrirani. 

Salvini je u petak upozorio da još nije spreman potpisati sporazum s Njemačkom, iako su mu, istaknuo je, Nijemci obećali da će "u dobroj vjeri" za svakog migranta vraćenog iz Njemačke u Italiju njemačke vlasti prihvatiti tražitelja azila iz Italije. Mora postojati jednakost, naglasio je.

Rekao je i da želi "vidjeti dostupnost i otvorenost" Njemačke kada su posrijedi druga dva pitanja, reforma Dublinskih sporazuma o reguliranju načina kojima Europa rješava zahtjeve tražitelja azila te revizija pomorske operacije EU "Sofija", koja provodi ophodnje Sredozemljem.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:31