StoryEditor

Sedam puta ga upucali u leđa, policija tvrdi da je imao nož u autu

Piše D  /  27.08.2020., 07:08h

Jacob Blake (29), kojeg je policajac sedam puta upucao s leđa, imao je nož u svom automobilu, priopćile su u srijedu vlasti Wisconsina.

Nakon snimke na kojoj se vidi kako policajac u Wisconsinu puca u leđa crncu koji ulazi u auto, diljem SAD-a počeli su prosvjedi koji su se pretvorili u nasilje.

U priopćenju ministarstva pravosuđa te savezne države na sjeveru SAD-a, navodi se da je policija stigla na mjesto događaja u Kenoshi nakon telefonskog poziva žene koja je rekla da je kod nje "prijatelj koji ondje ne bi smio biti".

Kada su izašli na teren, dodaje se u priopćenju, policijski službenici su "bezuspješno pokušavali uhititi" Blakea pomoću elektrošokera. Blake ih je onda, kako tvrde, upozorio da kod sebe ima nož.

- Rekao im je da ima nož. Istražitelji su nož pronašli u vratima automobila. Nije bilo drugih oružja - objavila je policija.

Otkriveno je i ime policajca koji je sedam puta pucao u leđa Jacobu Blakeu, to je Rusten Sheskey, koji je u policiji u Kenoshi zadnjih sedam godina, a radio je i kao zaštitar. Zasad je privremeno udaljen s dužnosti zajedno s još jednim kolegom.

Tri mjeseca nakon smrti Georgea Floyda, kojeg je ugušio policajac bijelac u Minneapolisu, u SAD-u se ponovo javlja bijes zbog rasizma i policijskog nasilja.

Nekoliko košarkaša, počevši s igračima susjednog Milwaukeeja, odlučili su u znak solidarnosti bojkotirati utakmice nagnavši NBA da odgodi tri utakmice doigravanja planirane u srijedu. "TRAŽIMO PROMJENE. DOSTA NAM JE", objavio je na Twitteru najbolji igrač Los Angeles Lakersa LeBron James.

Prosvjedne povorke su svaku noć prerastale u nasilje u Kenoshi u kojemu su se sukobljavali prosvjednici i policija. U prilikama krajnje napetosti dvije su osobe ubijene iz vatrenog oružja a treća je ranjena malo prije ponoći u nejasnim okolnostima.

Sedamnaestogodišnji Kyle Rittenhouse, koji živi u susjednom Antiochu, u saveznoj državi Illinoisu, tridesetak kilometara od Kenoche, sumnjiči se za ta dva ubojstva i u pritvoru čeka podizanje optužnice, priopćila je kratko mjesna policija, prenosi Hina.

Dnenvik.ba

19. travanj 2024 23:39