StoryEditor

Sebija Izetbegović ne želi na posao: Otvorila bolovanje pa otišla na godišnji odmor

Piše desk  /  22.01.2024., 12:57h

Smijenjena generalna direktorica KCUS-a i supruga Bakira Izetbegovića, šefa SDA, Sebija Izetbegović, još nije počela raditi na Odjelu za Ginekologiju u ovoj zdravstvenoj ustanovi, saznaje portal "Avaza".

Izetbegović, koja je nakon smjene prihvatila ponudu, što joj je po Zakonu o radu i pripadalo, da ostane raditi na KCUS-u, mjesecima  je bila na bolovanju, o čemu se ranije pisalo.

Ona je s novom Upravom KCUS-a tada potpisala i ugovor o radu.

Međutim,  kako saznaje Avaz, Izetbegović je nedavno zatvorila bolovanje, ali umjesto dolaska na novo radno mjestu, odlučila je uzeti cijeli godišnji odmor, što joj po zakonu i pripada.

Podsjećamo, Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) smijenio je u studenom prošle godine Sebiju Izetbegović s pozicije direktorice najveće medicinske ustanove u Bosni i Hercegovini, čime je ona ostala i bez posljednje titule i dužnosti nakon što su joj ranije lani poništeni doktorat i magisterij iz medicinskih nauka.

Razlog za smjenu je što ne ispunjava zakonom propisane uvjete za poziciju direktorice, jer nema doktorat iz oblasti medicinskih nauka, niti je redovna profesorica Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Ta su joj zvanja i status ukinuti nakon dugotrajnog postupka kojim je Senat Univerziteta u Sarajevu odlučio da nije na zakonit način završila postdiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, kojeg je upisala 1993. godine.

Slijedom te činjenice poništen joj je magisterij, a onda i doktorat, na čije stjecanje nije imala pravo.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 09:50