StoryEditor
direktorica kcus-a

Sebija Izetbegović napustila Klinički centar Sarajevo?

Piše desk  /  02.01.2023., 13:57h

Direktorica Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) dr. Sebija Izetbegović nakon godišnjeg odmora, od srijede 4. siječnja, neće se više vraćati na poziciju, piše novinarka Senka Kurt, na portalu Interview.ba, prenoseći tvrdnje nekoliko sugovornika sa KCUS-a.

– Prema mojim informacijama, ona je posljednjeg radnog dana iznijela svoje stvari iz kabineta – kaže za Interview jedan od sugovornika. Na ovoj poziciji, kako nalažu pravila, dok je na godišnjem direktoricu prema njenom naređenju mijenja član njenog kabineta, dr. Alen Džubur, šef internističke discipline.

Inače, dr. Alen Džubur brat je dr. Amele Džubur Alić, koja je bila članica ad hoc komisije, formirane da na Medicinskom fakultetu „pronađe“ dokumentaciju o akademskoj karijeri dr. Sebije Izetbegović.

Kako piše ovaj portal, nije nimalo čudno što je dr. Izetbegović, dok je na godišnjem, a vjerovatno i nakon toga, KCUS ostavila na brigu dr. Alenu Džuburu. Radi se o, navodno, vrlo bliskom suradniku, koji je Sebiju Izetbegović nerijetko podržavao u njenim odlukama.

Inače, kako dodaju, dr. Džubur je ovih dana tijekom praznika neprekidno u kabinetu generalne direktorice. Navodno se upoznaje sa financijama, pravnim odlukama i ostalim poslovima koji ga tek čekaju.

Jedan od sugovornika objašnjava što se zapravo, prema njegovom mišljenju, događa.

– Direktorici je jasno da neće više moći biti na ovoj poziciji i sama napušta KCUS, da je ne bi smijenili. Zato se odlučila na godišnji, kako bi na toj poziciji, ostavila svog čovjeka – ističe.

Što je zadatak UO?

Dodaje da će Izebegović najvjerovatnije podnijeti ostavku. A onda na red stupa Upravni odbor KCUS-a.

Inače, UO KCUS-a, kojeg postavlja Vlada Federacije BiH ima 11 članova – 3 zaposlenika KCUS-a, 2 predstavnika Vlade Federacije, te još 6 iz Sarajevske (2), te po jednog iz Zeničko dobojske, Srednje bosanske, BPK i Unsko sanske županije.

– Ako Izetbegović da ostavku, mora je usvojiti Upravni odbor KCUS-a- UO zatim odmah imenuje vršitelja dužnosti generalnog direktora. Obzirom da je riječ o Upravnom odboru, koji je također napravljen uglavnom po volji i željama dr. Izetbegović, lako je pretpostaviti da će oni bez problema prihvatiti da dr. Alen Džubur bude v.d. – objašnjava naš izvor.

Znači li to u konačnici da bi dr. Džubur mogao postati i generalni direktor?

– Teoretski je moguće. Generalni direktor mora biti iz redova uposlenika. V.d. generalnog direktora može biti najviše šest mjeseci. Ali, to znači također i da se konkurs može raspisati već sutra, prekosutra. I da bi u ovakvoj konstelaciji odnosa dr. Džubur mogao biti izabran za novog generalnog direktora KCUS-a.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:59