StoryEditor

SDS i PDP traže izmjene Poslovnika Zastupničkog doma PSBiH

Piše D  /  08.11.2019., 01:11h

Upozorili su na to danas zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lideri Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) Mirko Šarović i Branislav Borenović.

Zbog takve situacije podnijeli su inicijativu za izmjene Poslovnika o radu kojima bi se osiguralo da se na vrijeme izvrši izbor radnih tijela (komisija) Doma, u ovom slučaju njih šest, jer bez toga nije u potpunosti konstituirano najviše zakonodavno tijelo u zemlji.

Za sazivanje sjednice, na kojoj bi se razmatrala ta inicijativa, već su dobili podršku 14 zastupnika, ali su im potrebna 22 zastupnika da bi se sjednica sazvala zbog čega su pozvali predstavnike stranaka koje imaju najbrojnije klubove u Zastupničkom domu da ih podrže.

Suštinski, izmjene bi osigurale uvođenje još jednog člana u Poslovnik i predviđaju da ukoliko zastupnički klubovi ne dostave imena članova komisija, tu obavezu izvrši Kolegij, a ukoliko oni to ne urade, da se komisije oforme privremeno od onih zastupnika čija su imena dostavljena.

Naglasili su da zbog sadašnje situacije u kojoj još nisu imenovani članovi šest radnih tijela ispašta cijela država budući da su na čekanju brojni dokumenti koji trebaju potvrdu u PSBiH, a među njima je i ugovor u vrijednosti od 400 milijuna KM namijen za nastavak izgradnje Koridora Vc.

Smatraju da je inicijativa legitimna, demokratska i da za cilj ima isključivo omogućavanje rada Zastupničkog doma te su podsjetili da komisije imaju veliki značaj u Parlamentarnoj skupštini BiH, mnogo veći nego u drugim parlamentima u BiH.

Inicijativu su već podržali zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Naše stranke i Demokratske fronte, a izražena je nada će se tu inicijativu podržati i ostali poslanici Zastupničkog doma te da bi se početkom tjedna mogao znati precizan datum kada bi sjednica mogla biti održana.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:38