Article_Top_970x250

SDP želi zabraniti raspravu o federalizaciji BiH

Parlament FBiH

SDP želi zabraniti raspravu o federalizaciji BiH

ožu 04, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Damir Mašić, SDP

Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH predlaže zabranu rasprava o federalizaciji BiH. Mašić se kroz prijedlog rasprava obrušava na rezoluciju Europske unije koju indirektno optužuje za pokušaj podjele Bosne i Hercegovine

Predlagačeva je namjera da Predstavnički dom rezolucijom osudi inicijative za federalizacijom države i entiteta koje se, kako navodi, javljaju radi etnonacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija. Tu temu je on već predlagao na jednoj od ranijih sjednica, ali tada nije bilo suglasja o stavljanju na dnevni red.

Između ostalog je u tekstu rezolucije Mašić predložio da Predstavnički dom pozove "odgovorne institucije, tijela, organe, političke subjekte i pojedince na obustavu, ukidanje, napuštanje svih oblika djelovanja koji potiču na podjelu države BiH po principu etnoteritorijalne dominacije različitih grupa na pojedinim dijelovima teritorije BiH, bilo po osnovu federalizacije države, entiteta ili bilo kojem drugom modelu preustroja, kao i kroz nametanje koncepta isključive vladavine i dominacije pojedinih etničkih grupa u postojećim administrativno-teritorijalnim jedinicama države BiH".

Dnevnik.ba