Article_Top_970x250

SDP: Travanjski paket podržali Čović, Dodik, Izetbegović

novo mahanje propalim dogovorom

SDP: Travanjski paket podržali Čović, Dodik, Izetbegović

ruj 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Mi iz SDP-a imamo poruku za njih, a ona glasi: Ustav BiH ne mijenja ni Glavno vijeće HNS-a, ni Sabor SNSD-a, a ni Kongres SDA. Ustav se jedino može mijenjati u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Svi oni odlično znaju procedure za promjenu Ustava BiH, što znači da svjesno razgovore o ustavnim promjenama izmještaju iz institucija BiH", kazao je Magazinović.

"Da bismo im pokazali kako se to radi, mi ćemo u proceduru uputiti amandmane na Ustav BiH. Ovaj set amandmana na Ustav BiH javnosti je poznat kao Travanjski paket.

Zašto Travanjski paket?

Zato što je to jedini paket ustavnih promjena koji je u proteklih više od 20 godina usuglašen i koji su podržali svi. I Milorad Dodik, i Dragan Čović i Bakir Izetbegović i Branislav Borenović i Mirko Šarović i Nermin Nikšić, ali i čitava međunarodna zajednica", rekao je Magazinović.

Objasnio je da je suština prijedloga koji je ranije usuglašen između HDZ-a, SNSD-a, SDS-a, SSDA, SDP-a i PDP-a jačanje kapaciteta PSBiH, transformacija uloge Doma naroda PSBiH, uspostavljanje kataloga vitalnog nacionalnog interesa, definiranje raspuštanja PSBiH, uvođenje funkcije predsjednika i potpredsjednika BiH koji se biraju u PSBiH, jačanje ovlasti predsjednika i Predsjedništva BiH, uvođenje mogućnosti njihove smjene, jačanje uloge premijera BiH (predsjednika Vijeća ministara BiH) i jačanje uloge Vijeća ministara BiH, stoji u priopćenju iz SDP-a BiH.

Dnevnik.ba