StoryEditor

SDP: "Smetaju nam i SDA-ovi i HDZ-ovi ministri jer brukaju državu"

Piše D  /  03.03.2021., 04:03h

- Povodom tzv. odgovora SDA, u kojem nisu demantirali niti jednu riječ iz priopćenja Kluba zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH, ovim putem demantiramo seriju neistina koje je iznijela SDA.

Prva neistina je da smo u SDP BiH izabrali hladovinu opozicije. Napominjemo da smo vlast preuzeli u županijama u kojima živi više od polovine stanovništva FBiH, u kojim smo vlast mogli napraviti bez SDA i HDZ BiH.

Odbili ponudu

SDA nam jeste nudila sve što želimo da uđemo u koaliciju sa njima i da preuzememo dio njihove bruke, poput jučerašnje na sarajevskom aerodromu. Ponudu smo odbili jer ste svojim glasanjem Draganu Čoviću dali kontrolu u Domovima naroda Parlamenta Federacije BiH i Parlamentarne skupštine BiH. S obzirom da ste HDZ-u omogućili potpunu kontrolu u procesima uspostave vlasti, nije nam na pamet palo da uz bok SDA čekamo kada će se HDZ smilovati i odobriti formiranje Vlade FBiH. Primjer DF-a koji još uvijek nema niti jednu izvršnu poziciju u vlasti FBiH je najbolji pokazatelj kako funkcionira višegodišnje koaliranje sa SDA-om i HDZ-om.

Lažne teze

Nama jeste problem blokada Vlade FBiH i to stalno potenciramo. Tu blokadu je omogućila SDA, koja je dozvolila da HDZ koji ima manje glasova od SDP-a može blokirati Vladu FBiH.

Ponovo napominjemo da SDP nudi suradnju da se imenuje rukovodstvo entiteta i formira Vlada FBiH, kao što smo vam pomogli i 2015. godine.

Umjesto što iznosite lažne teze o nepostojećim ‘balansima‘, držite se Ustava i zakona. S obzirom da veliku većinu odluka donosite jednoglasno na sjednicama Vlade FBiH, očito je da sa balansom sa HDZ-om nemate problema - navodi se u priopćenju SDP-a.

Dnevnik.ba

 

20. travanj 2024 03:21