StoryEditor

SDP: SDA i DF, dva oka u glavi

Piše D  /  29.05.2020., 10:05h

‘‘Povodom posljednjih istupa SDA i njihovog lijevog krila, DF-a, SDP BiH poziva ovo koordinirano, jedinstveno političko tijelo da ubuduće izlazi s jednim jedinstvenim priopćenjem o istoj temi, umjesto da ga SDA dijeli na dva dijela, jedan za sebe, drugi za DF‘‘, poručuju iz SDP BiH.

SDP BiH se nema nikakavu namjeru pravdati i objašnjavati prirodu svog poslovanja zeleno-narančastoj SDA. 

‘‘Kao što bi to trebao biti slučaj i sa svakom drugom strankom, poslovanje SDP-a BiH je podložno rigoroznim kontrolama SIP-a BiH. Zbog poznatog odnosa SIP-a prikazanog godinama prema SDP-u, oni sigurno našoj stranci nikada ne bi ´progledali kroz prste´. Poslovanje SDP-a BiH je transparentno i legalno, o čemu smo uredno podnijeli izvještaje nadležnim tijelima. Moramo razočarati SDA i njihovu filijalu DF, nitko SDP nije uhvatio u laži. Svi poslovi koje je SDP BiH naručio od kompanije koju oni spominju su uredno izvršeni, što je vrlo lako provjerljivo. Naš dug je uredno evidentiran u poslovnim knjigama i prikazan u našem financijskom izvještaju‘‘, poručeno je.

‘‘Sigurni smo i da vam je poznato da je prije nepuna dva dana Transparency International objavio da je podnio prijavu SIP-u BiH protiv SDA zbog primanja niza donacija u protekloj godini od firmi kojima su dodjeljivani tenderi od strane institucija kojim upravljaju upravo SDA-ovi kadrovi. Suvišno je naglašavati da se radi o grubom kršenju zakona i očitim indicijama o zloupotrebi javnih sredstava, a možda i ucjenjivanja poslodavaca. Očito je da SDA preko DF-a pokušava skrenuti pažnju a ove zadnje u nizu afera. Za razliku od nelegalne koristi koje ove stranke ostvaruju od ‘tenderske‘ pomoći, SDP BiH nije ostvario nikakvu korist, niti je imao direktni poslovni odnos s kompanijom iz Hrvatske‘‘, piše u priopćenju.

Što se tiče SDA-ove pratilje, navode kako je DF je odavno postao najveći zaštitnik lika i djela obitelji Izetbegović i SDA.

‘‘Naravno da su obavljajući prljave poslove u korist SDA zaboravili da se očituju o tvrdnjama medija da su visoki dužnosnici ove stranke i savjetnici državnog ministra DF-a predmet istrage SIPA-e i Tužiteljstva BiH zbog sumnje da su uključeni u moguće milijunske pronevjere u suradnji s aktualnim premijerom FBiH. Jasno je da DF-ov poziv za ostavkom Novalića i njegovih zamjenika nije utemeljen na želji DF-a za pravdom. Unatoč tome SDP će ga podržati, ali sumnjamo da će to osigurati ostvarenje čežnje DF za ulazak u Vladu FBiH, kako bi zajedno sa SDA i HDZ BiH na tenderima ‘branili‘ državu. Uostalom, smatramo poštenim da na kraju DF potegne pitanje smjene federalne ministrice financija, Jelke Milićević, jer je to pozicija u federalnoj vladi za koju su prema koalicijskom sporazumu SDA-DF-HDZ iz 2015.godine trebali da zajedno utvrde kandidata HDZ i DF. Na kraju, pozivamo preostali dio DF-a, odnosno usko društvance okupljeno oko Željka Komšića, da se očituju o nizu kompromitirajućih podataka koje je u javnosti iznio dojučerašnji generalni tajnik ove stranke jednog lica, vezanih uz DF-ovo službovanje SDA-u. Što se tiče SDP-a BiH, najnečasnijim i najnepoštenijim smatramo višestruku izdaju birača davanjem lažnih obećanja uoči izbora i prodajom navodnih principa za par postotaka fotelja u vlasti. Predizborno poštenje i pozivanje na obraz kod ‘zelene ljevice‘ u pravilu traje do trenutka zatvaranja birališta. SDP BiH to sebi, nakon 2010.godine, više ne dozvoljava‘‘, poručuje SDP BiH. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:39