StoryEditor

SDP-ov veteran: Bila je izvrsna odluka da Grbin i Hajdaš Dončić budu na 14. mjestima

Piše D  /  08.07.2020., 06:07h

Predsjednik Savjeta za socijalnu politiku SDP-a u razgovoru za N1 nije se složio s konstatacijom da se SDP nalazi u najvećoj krizi posljednjih godina. Rekao je da ima jako dugo pamćenje, još od kraja 1980-ih, da pamti mnoge poraze SDP-a i neke pobjede, a da je šokantno sada bilo to što je "rezultat tako neočekivan".

"Mislim da je to bilo neočekivano i za HDZ, političke analitičare... SDP samo dva puta ranije nije izgubio parlamentarne izbore, tako da ja to ne bih nazvao tako šokantnom situacijom. Šokantni su samo razmjeri poraza", rekao je Davorko Vidović.

On ne smatra da je kampanja pred izbore bila od presudne važnosti:

"Dobra kampanja vam donese tri ili četiri mjesta više, loša tri ili četiri manje."

Vidović uzroke ovakvog poraza vidi drugdje.

"I politički analitičari, pa i ja, nismo previdjeli da će ovakva covid-kriza tako utjecati na rezultat. Rezultat Vilija Beroša pokazao je da tome nije tako, da je HDZ jako dobro postavio svoju strategiju, objavivši izbore što prije", rekao je.

Za Davora Bernardića kazao je da ne bi bilo korektno javno ga analizirati, zatim da "ne amnestira nikoga iz stranke", ustvrdio je da je "svatko na određenom položaju u stranci odgovoran u određenoj mjeri". Konačno, pohvalio je to što je Bernardić podnio ostavku.

"U SDP-u to ranije nije bio slučaj. Nije odlazio Ivica Račan, a izgubio je jako puno izbora. Izbore je gubio i Zoran Milanović", rekao je.

"Tko je trebao biti na listi, a da nije bio na listi? 14. mjesta su bila izvrsna odluka"

Voditeljica je potom spomenula Peđu Grbina i Sinišu Hajdaša Dončića, dvojicu vrlo popularnih SDP-ovaca koji su sve donedavno bili suspendirani.

"Sjajno! Evo sjajno! Kolege se vraćaju, njima je suspenzija istekla", rekao je prvo Vidović.

Na pitanje nisu li možda njih dvojica i još neki SDP-ovi popularni članovi trebali biti na listama, Vidović je rekao:

"Tko je trebao biti na listi, a da nije bio na listi? Pokazalo se da je izvrsna odluka da ta naša dva jaka kandidata budu na 14. mjestu."

Voditeljica ga je na to podsjetila da je Erik Fabijanić bio prvi na listi u VIII. izbornoj jedinici, a dobio je "minoran broj preferencijskih glasova".

"Gdje biste vi stavili predsjednika Glavnog odbora?" kontrirao joj je Vidović.

Vidović je rekao da predsjednik Glavnog odbora naprosto mora biti na listi, i to prvi, da ne može takav na, primjerice, 14. mjesto zato što "on nije bio u saboru i nema nacionalnu vidljivost", za razliku od Grbina i Hajdaša Dončića:

"Ta dva čovjeka bila bi šteta da nisu bili na 14. mjestu."

Vidović je potom nabrojao kakve bi liderske kvalitete trebao imati novi predsjednik SDP-a, na što ga je voditeljica N1 pitala je li Bernardić imao te kvalitete.

"Očito nije kad je pretrpio ovakav poraz. Dio tih njegovih slabosti bio je evidentan široj javnosti", rekao je.

Ustvrdio je da je i on cijelo vrijeme pozivao da ga se smijeni, ali...:

"Tko bi ga smijenio? Nije bilo nikoga! Postoji način na koji se smjenjuje predsjednik SDP-a, i to zakonski."

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 19:05