StoryEditor

SDP-ov kandidat u Mostaru": SDP je obnovio etiketu probošnjačke stranke

Piše D  /  21.02.2021., 07:02h

"Kratki" osvrt hladne glave na zadnjih 12 godina i turbulentnih 10 dana do povijesnog izbora gradonačelnika Mostara:

- Kao što je poznato, davne 2008. godine biran je, i na veoma slične muke i jade, izabran je, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić

- Ljubo Bešlić, kojem ovim putem želim brz oporavak, je djelovao koliko je god mogao bez gradskog vijeća te koliko toliko i održavao ovaj grad u životu.

- Da gradonačelnik Mostara nije apsolutni vladar grada, svjedoče silni problemi koji su se nakupili, a koje nije bilo moguće riješiti bez vijeća, od komunalnih problema, deponije do jako loše investitorske klime.

- Opstruktivnu politiku (ne)održavanja izbora u gradu Mostaru su jednoglasno vodile dvije dominantne stranke grada Mostara, a debata o razlozima vrlo lako može prerasti u teoriju zavjere, pa se meni kao 25-ogodišnjaku u to ne isplati zazirati, osim da zaključim da je to bio njihov osobni interes.

- Irma Baralija, potpredsjednica Naše Stranke, Mostarka sa školama većim od sve trojice najglasnijih političara u paketu, tuži državu Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu - osnov tuže: Diskriminacija po mjestu stanovanja; Tužbu je dobila, a u strahu od posljedica iste te sankcija Međunarodne zajednice, voditelji opstrukcije sjedaju za isti stol i dogovaraju održavanje izbora u rekordnom roku.

-Izbori za Mostar se održavaju mjesec dana nakon izbora u svim ostalim mjestima BIH zbog "kompleksnosti situacije"

- Na izbore u Mostaru se prijavljuju 22 stranke. - Što je više od pola fiktivnih stranaka koje su se pojavile u svrhu preuzimanja biračkih jedinica - aka krađa u najavi, na koju građanske opcije nisu imale odgovor nego potraživati uvođenje elektronskog glasanja

- Kao odgovor, prijavljuje se ogroman broj promatrača, što iz lokalnih stranaka što iz međunarodnih organizacija, koji su se pokazali i više nego neefikasni u daljnjem procesu, a Međunarodna zajednica se oglušuje na zahtjeve za uvođenje elektronskog glasanja od strane građanskih opcija

- Nakon održanih izbora na 150 biračkih mjesta, cca 50.000 je iskoristilo pravo glasa, što je okvirno 330 ljudi po biračkom mjestu, brojanje glasova koje se realno trebalo završiti unutar jednog sata, trajalo je između 6 i 8 sati, a na nekim mjestima i duže.

- Građanske opcije, svjesne izborne krađe, pokreću opsežnu kampanju ponovnog otvaranja svih kutija, da bi se na kraju dozvolilo otvaranje samo na mjestima gdje je intervenirala policija, gdje su vraćeni mandati BH Bloku.

--- Iz nekog, jako zanimljivog razloga, ako je iz jedne škole (Brankovac) dokazan ogroman obujam izborne krađe preferencijalnih glasova od strane Salema Marića i Anela Kljake - Koalicija za Mostar, oni za istu još nisu odgovarali, a sud je odredio kako NEMA OSNOVE? za otvaranje svih kutija u Mostaru.

- BH Blok, koji ulazi u vijeće sa 5 svojih kandidata i kandidatkinja, te tzv. partnerska partija PMP, sa svoja 2 kandidata, prave prvu stratešku grešku i sebi dozvoljavaju uvlačenje u nacionalnu priču oko izbora gradonačelnika, što dovodi do pucanja ove kvazi koalicije tri stranke po šavovima.

- Situacija unutar BH Bloka također ostaje nedorečena glede vlastitog kandidata, Irma ili Arman, što ocjenjujem drugom strateškom greškom. SDP je podržao Irmu Baraliju iz NS-a u prvom krugu, li nije je podržao PMP, zbog navodnih izjava koje im nisu smetale cijelu kampanju ali su im zasmetale kada se ista okončala. PMP je cijelu kampanju lobirao za Armana Zalihića. Ali ako je konsenzus postignut unutar BH Bloka oko kandidatkinje Irme Baralije, svoje partnerstvo su odlučili staviti pod upitnik, te se javno pokazati tzv partnerom pola BH Bloka.

- Zbog treće strateške pogreške, BH Blok izlazi sa dva kandidata gdje nijedan ne prolazi u drugi krug, što je defacto reklo slijedeće:

SDA-u je draži Hrvat da bude gradonačelnik nego nelegitimna Bošnjakinja, u daljnjem tekstu i izdajnica bošnjačkog naroda u BiH.

Ni SDA-u, ni HDZ-u a očito ni cijelom BH Bloku, nije odgovaralo da gradonačelnik bude iz reda ostalih - Arman Zalihić, koji je jako stručno eliminiran.

PMP, zajedno sa svojim 70%tnim ex SDA članstvom odlučuje podržati SDA-ovog kandidata kao manje zlo, jer "HDZ veliča ratne zločince"

SDP - prvi put da "ne bude po strani" pravi politički suicid (moje mišljenje) te se svrstava sa PMP-om unatoč govoru o neutralnosti koje se povlačilo cijelu kampanju.

- PTICI JE NA GRANI JASNO - da je BH Blok vrlo nezrelo i nesmotreno ušao u okršaj sa velikim igračima koje ga je stajalo kredibiliteta.

- SDP - kao član BH Bloka, je podržao SDA kandidata, čime je, bez obzira koji argument za to bio, potpirio vatru i obnovio etiketu probošnjačke stranke.

- NS, koja je svojim potezom pasivno dala glas HDZovom kandidatu je zapravo pokazala principijelnost obećanju o neutralnosti iz predizborne kampanje, je dobila status izdajničke stranke od strane, zna se već koga.

- HRS je također, kao i SDP, odlučio unatoč silnom medijskog okršaju sa HDZom, poput SDP-ovog okršaja sa SDA-om, podržati HDZovog kandidata.

- U tijeku pisanja ovog teksta pogubio sam se u brojanju strateških pogrešaka koju je kompletna opozicija, pogotovo ova sa crvenim predznakom uradila čime je naštetila sebi.

- Međutim, unatoč svemu tomu, na ideju socijaldemokracije nitko nema eksluzivitet, i sve su ove poteze, koje ja smatram greškama, a možda neki ne, su uradili ljudi, zbog čeka nastavljam svoju aktivnost u SDP-u kako bih nastavio iznositi svoje kritičke misli i konstruktivne prijedloge u nastavku rada stranke.

- Apelujem na vijećnike SDP-a, NS-a, PMP-a i HRS-a da sjednu za isti stol i da sačine jedinstvenu opoziciju koja će svojom snagom moći donijeti dobrobit ovom gradu, te koja će svojim djelovanjem kroz vijeće vratiti povjerenje građana kroz naredne 4 godine.

Čestitam

i novoizabranom gradonačelniku Kordiću koji je i zasluženo sa najviše glasova preuzeo najbitniju poziciju u gradu Mostaru, te se nadam da će se on, kao svjetski čovjek i ugledni doktor, uzdići iznad nacionalnih torova grada Mostara, donijeti statut po mjeri svih građana i građanki ovog grada te zajedno ovaj biser Hercegovine izvući iz blata.

"Kratki" osvrt hladne glave na zadnjih 12 godina i turbulentnih 10 dana do povijesnog izbora gradonačelnika Mostara: ...

Objavljuje Igor PintarićPetak, 19. veljače 2021.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 00:54