Article_Top_970x250

SDP: "Odlazak anesteziologa je nastavak žrtvovanja KCUS-a u svrhu zadovoljavanja obitelji Izetbegović"

priopćenje

SDP: "Odlazak anesteziologa je nastavak žrtvovanja KCUS-a u svrhu zadovoljavanja obitelji Izetbegović"

svibnja 05, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Posljednji odlazak 13 anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) predstavlja nastavak tragične politike koju protiv građana Federacije BiH i Sarajeva provodi SDA, priopćili su iz SDP-a BiH.

- Praksa žrtvovanja najeminentnijeg kliničkog centra u državi u svrhu zadovoljenja osobnih sujeta i želje za kontrolom vladajuće obitelji SDA, kojoj su javne institucije igračke, a zdravlje i životi građana sporedna smetnja, neprihvatljiva je i skandalozna - navodi se u priopćenju SDP-a

Podsjećaju da SDP u Parlamentu FBiH od 2017. godine traži raspravu o stanju na KCUS-u, ali je parlamentarna većina predvođena SDA-om i HDZ-om uporno odbijala njeno održavanje.

- Također, 2019. godine zajedno sa ostalim opozicionim strankama smo skupili i potreban broj potpisa za tematsku sjednicu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u vezi KCUS-a koja opstrukcijama vladajuće većine nikada nije održana - naveli su.

Iz ove stranke očekuju od nadležnih institucija da poduzmu hitne mjere i izražavaju sumnju u kapacitiranost KCUS-a da vrši svoju funkciju.

- Od svih nadležnih institucija očekujemo da poduzmu hitne mjere kako bi već urušeni i osiromašeni KCUS mogao pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Nakon što su iz ove zdravstvene institucije rastjerane desetine najkvalitetnijih stručnjaka, javljaju se ozbiljne sumnje u kapacitiranost KCUS-a da vrši svoju osnovnu funkciju.

Umjesto zaštite vladajuće obitelji i povezane uske elite, kojim institucije služe kao usputni hobiji za zadovoljavanje svojih sujeta, od Vlade FBiH i od nadležnih pravosudnih organa očekujemo da zaštite građane, njihovu imovinu, zdravlje i živote, i to bez odlaganja - zaključuje se u priopćenju SDP-a.

Dnevnik.ba